„Гражданска отговорност“ поскъпва с до 30%.

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ може да поскъпне с до 30%, прогнозират застрахователи. Според бранша увеличението в цената ще е в отговор на промените, които се въвеждат с новия Кодекс за застраховането, приет вчера от правителството. Той трябва да бъде одобрен и от парламента.

Основната причина е 10-кратното вдигане на лимита на отговорност при произшествие от сегашните максимум 1 млн. лв. при смърт на човек на 10 млн. лв., но без значение от броя на пострадалите.

Освен това застраховката вече ще съдържа и сертификатът „Зелена карта“. Сега част от компаниите го издават допълнително, при някои е платен. „Зелена карта“ се изисква при пътуване в страни извън ЕС като Македония, Турция, Украйна, Русия и други.

„У нас средната застраховка е около 70 евро, а отговорността ни е еднаква с част от страните в Западна Европа. Вече има съдебни искове с по 4-5 ищци по един случай и съдът присъжда по 200-300 хил. лв. на всеки. 3-4 такива случая могат да потопят една застрахователна компания“, коментира шефът на Съвета на директорите на „Бул Инс“ Петрозар Петков. Според него само това ще вдигне цената на задължителната застраховка с 25%. По думите му застраховката трябва да поскъпва, докато стигне ниво от 150-200 евро, за да е адекватна на тези лимити на отговорност.

Досега при подобно вдигане на премията винаги е поскъпвала и застраховката, каза и Цветанка Крумова, изп. директор на „Армеец“. Тя обаче не се ангажира с конкретна прогноза. И според бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Румен Гълъбинов „Гражданска отговорност“ ще поскъпне с между 15 и 30%.

Сегашната зам.-шефка на КФН Ралица Агайн обаче твърди, че не трябва да има поскъпване. Мотивът й е, че застрахователите вече не могат да искат допълнително да се плаща за „Зелена карта“.

„Лимитът на „Гражданска отговорност“ касае обезщетенията само в България. А нито доходите у нас, нито обезщетенията се доближат до сегашните лимити“, каза Агайн.

С новия Кодекс се въвежда и възможност за сключване на 3-годишна застраховка „Гражданска отговорност“, вместо едногодишна, за което шофьорите би трябвало да получават отстъпка в цената. Никоя от компаниите обаче още не е смятала какви ще бъдат те и дали изобщо ще дава.

Очаква се промените да се разглеждат в парламента след лятната ваканция на депутатите и да влязат в сила от началото на 2016 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *