Греков иска удължаване на мораториума за купуване на земя от чужденци

/© снимка: БГНЕС

Със седем години да се удължи сегашният мораториум за свободно купуване на българска земя от чужденци. Това предложение ще внесат в Народното събрание от Министерството на земеделието и храните, съобщи в интервю за Дарик аграрният министър проф. Димитър Греков. Причината е, че трябва да се даде време на родните фермери за догонят западноевропейските си колеги, за да бъдат поставени в равни условия при пазарната икономика. По-рано през деня в парламента същото предложение за удължаване на срока до 2020 година внесоха и от „Атака“.

Земеделският министър проф. Димитър Греков иска се да удължи със седем години забраната чужденци да купуват свободно родна земя. „Ние в крайна сметка влязохме в пазарни икономически отношения значително по-късно и нашият бизнес не е както останалите, за да може да се ситуира и да работи добре. Ние работим в министерството върху това да бъде удължен този срок за забрана с още седем години – до 2020 година, за да бъдат нашите земеделски производители да се възползват да се групират, да комасират земята си, да могат да купят, да имаме собствен бизнес“, каза Греков.

Лидерът на Атака Волен Сидеров изчисли, че ако падне мораториума всяка мегакомпания може да купи земеделската земя на България. Той посочи, че земеделието е основен приоритет и от партията искат земята да бъде запазена в български ръце, за да може да храни страната. „В крайна сметка за тази земя кръв се е проливала и тук даже сме изчислили, че има 37 млн. декара обработваема земя и по настоящите цени стойността й 8 млрд. евро. За сравнение печалбите на „Фейсбук“ за 2013 година възлизат на 100 млрд. евро. Тоест една мегакомпания би могла да изкупи половин България и да осъмнем гости в собствената си държава“, каза той.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков опроверга напълно притесненията на Сидеров. Няма опашка от чужди граждани, които да чакат настъпването на 2014 година и падането на мораториума, каза той. По думите му интересът на чуждите инвеститори ще го има само тогава, когато на пазара нещо атрактивно, комасирано, поливна земеделска земя. За съжаление такава в България няма, каза още Петков.

Ако не се предприеме удължаване на срока, то след 1 януари 2014 година чужденците ще могат свободно да си купуват земя. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се възползва при влизането си в Европейския съюз (ЕС).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *