Гренобъл ще е първият град в Европа без улична реклама

Източният френски град Гренобъл ще стане първият в Европа, забранил по улиците му да има реклама. Според кмета Ерик Пиол, който е от партията на Зелените, билбордовете и рекламните площи ще бъдат заменени с 50 нови дървета и информационни табла за културни и други събития.

От януари до април ще бъдат демонтирани 326 рекламни табла, включително 64 билборда, и няма да има нови договори за реклама по улиците и откритите обществени места. Основните договори бяха с рекламния гигант JC Decaux.

След Нова година на местни организации за културна и обществена дейност ще се предлага безплатен достъп до новите табла, които ще бъдат по-малки като размер и ще могат да се четат както от шофьорите, така и от пешеходци.

Все още се спори колко приходи ще изгуби общината по този начин. От кабинета на кмета твърдят, че става дума за около 600 000 евро, които обаче напоследък са намалели до 150 000.

Освен това ще се види колко дълго ще издържи инициативата – през 2007 г. бразилският град Сао Паулу опита да спре рекламата по улиците, но след 2 години забраната бе отменена. Във Франция без улична реклама са и няколко села, но за пръв път по-голям град прави тази крачка.

Зам.-кметът Люсил Льорьо, цитирана от „Юронюз“, казва: „Бизнес моделът на уличната реклама е изчерпан. Рекламистите искат да минат към цифрови екрани, но ние не желаем да вървим в тази посока. Не искаме децата ни да бъдат бомбардирани с анимирани реклами от телевизионни екрани по улиците.“

Миналата година сп. „Форбс“ обяви Гренобъл за най-доброто място да си студент във Франция и го постави на 5-о място в световната класация за най-иновативни градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *