Грийнспан: данъците са твърде ниски

В интервю за NBC Грийнспан нарече икономическата криза „присъща“ и „жестока“ и заяви, че дори с отмяната на данъчните облекчения на Буш ще е трудно да се овладеят бджетните дефицити, ако няма и съответно свиване на разходите.
За да се овладеят фискалните проблеми на САЩ трябва да се свият, и то сериозно, социалните плащания, категоричен е председателят на най-голямата централна банка в света за близо две десетилетия. Грийнспан призовава за бързо решаване на този въпрос, както и за реалистичен подход.
Плановете на президента Барак Обама предвиждат бюджетните дефицити в следващите 12 години да се намалят с общо 4 трилиона долара с комбинация от вдигане на данъци и намаляване на разходи. Републиканската партия настоява да се действа по-бързо, да се приватизира здравеопазването /системата Medicare/, да се преустанови изплащането на фермерски субсидии и да се намалят дефицитите с 6.2 трилиона за следващите 10 години.
Финансовият министър Тимъти Гайтнър вчера заяви, че администрацията на Обама се стреми да ограничи разходите, но без да застраши икономическото възстановяване.

Bloomberg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *