Грипна епидемия е обявена в София, Плевен и Пазарджик

От днес до 28 януари в София е в сила грипна епидемия. Очакванията са през следващата седмица заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в столицата да достигне епидемични стойности, обясни доктор Мариана Иванова от софийската здравна инспекция.

„От 10 януари до момента заболяванията от грип показват едно плавно завишение, като стойностите всяка седмица се увеличават със средно около 50 на 10 000 души. Прогнозираме, че в следващата аседмица заболеваемостта ще около 200 на 10 000, което е показател да се обяви грипна епидемия за град София“, информира доктор Иванова.
Освен училищата в София, от днес и в Плевен, и в област Пазарджик, е обявена епидемия.
Грипната ваканция засега не се отразява на работата на детските градини, тъй като получената информация сочи, че заболеваемостта сред децата е относително ниска.
Нивото на заболеваемост е по-високо от нормалното в София-област и в общините Благоевград, Петрич, Дупница, Рила, Кочериново.
На 31 януари е междусрочната ваканция за тази учебна година, която е от един ден. Учениците в София ще са на училище на 1 февруари, когато започва и вторият учебен срок.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *