Грипът ще удари цялата страна

Вирусът „Уисконсин“ върлува от две години

Едва 3% от българите се ваксинират, казва епидемиолог №1 д-р Ангел Кунчев

– Д-р Кунчев, пристигна ли грипният вирус „Уисконсин“ в България?

– Да, няма съмнение, че основният причинител на грипната епидемия, която бързо набира скорост, у нас е грип тип А. Това е очакваният от Световната здравна организация основен причинител на грипна епидемия в Европа – „Уисконсин 2005“. За първи път е регистриран преди две години в американския щат „Уисконсин“. Той циркулира и в някои области на Франция, както и в съседните страни – Гърция, Македония и Румъния. Най-засегнати обаче са Норвегия, Швеция и Шотландия. Тази година разпространението на заразата у нас става много интензивно.

– Кои градове са най-засегнати от грипа?

– Настъпването на заразата тръгна от Южна България. По обобщени данни за миналата седмица около 9-10 области са на прага на епидемията – 200 болни на 10 000 души население. Това са Хасково, Смолян, Габрово, Кърджали и Ямбол. Високото разпространение на грипа продължава и през тази седмица. Вече четири области обявиха грипни епидемии – Благоевград, Кюстендил, Стара Загора и Сливен. Очаквам до края на седмицата към тях да се присъединят и други.

За момента в София заболеваемостта е по-ниска и се движи около средната за страната – 130 болни на 10 000 души. В някои столични училища обаче има значителен брой отсъстващи ученици. Постепенно грипът ще обхване всички региони.

– Какви мерки се налагат при обявяване на епидемия?

– Спира работата на детските и женските консултации, посещенията в болниците, имунизациите и плановите операции. Препоръчваме на общините да ограничат масовите прояви. Събирането на повече хора на едно място улеснява движението на грипа, който се разпространява по въздушно-капков път.

– Кои възрастови групи са най-засегнати?

– Това са малките деца до 4 години и тийнейджърите между 15 и 19 години. Доста висока обаче е и заболеваемостта при хората над 65-годишна възраст.

– А симптомите какви са?

– Рязко начало с висока температура и отпадналост, болки в мускулите и ставите, силно главоболие. През тази година е характерно и възпалението на горните дихателни пътища. Бързо се появява суха и болезнена кашлица.

– Как трябва да действа заразеният?

– До 24 часа след заразяването помагат противовирусните препарати. У нас се продават два – латвийският ремантадин и френският тамифлу. Това са единствените лекарства, които атакуват директно грипните вируси и не им позволяват да поразяват клетките.

– Трябва ли да се взима антибиотик?

– Антибиотиците не лекуват грип, а бактериални инфекции. В този смисъл не трябва да се бърза с взимането на антибиотик. Ако инфекцията е чисто вирусна, трябва да се взимат препарати, които подпомагат организма – за смъкване на температурата, за премахване на болката, за потискане на кашлицата. Трябва да се пият и много течности – натурални сокове, билкови чайове. Задължително е човек да си остане вкъщи няколко дни. Така, от една страна, се предпазва от усложнения, а от друга – няма да разпространява заразата.

– А в случай, че състоянието се влоши?

– Пациентът трябва да се обърне към личния си лекар, който ще му предпише подходящ широкоспектърен антибиотик. Най-честите усложнения са транхитите, бронхитите и пневмониите. Най-добре е преди предписването на антибиотика да се направи изследване за антибиотичната резистентност на причинителя. Такава е практиката в болниците, където се лекуват тежките случаи.

– Предпазват ли антигрипните ваксини?

– Да, защото в тях са заложени трите най-очаквани вирусни щама за сезона. Ваксинираните дори и да се разболеят, карат по-леко болестта и не се стига до опасните усложнения.

– Колко души у нас се ваксинират?

– Малко са – между 3 и 5 на сто. В европейските страни този процент е в пъти по-голям. При рисковите групи например – децата, хората над 65-годишна възраст и пациентите с хронични заболявания, ваксинацията е 80-90%. В ЕС обаче здравните каси плащат ваксините. Би било добре и у нас Националната здравноосигурителна каса да ги включи в реимбурсния си списък.

– Какви профилактични мерки могат да се вземат?

– Препоръчва се засилване на имунната система с витамини. Добре е да се хапва повече белтъчна храна, плодове и зеленчуци.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *