Гробница загроби адвокат

София /КРОСС/ Благоевградският адвокат Марио Биков попадна в параграф 22, след като се „сдоби“ не по своя воля с 3 броя раннохристиянски гробници от IV – VI век. На ценната находка той се натъкнал в собствения си имот в Сандански, съобщава в. „Труд“.
Преди 2 години на мястото на стара фамилна къща Биков започнал да строи нова. При изкопните работи се разкрили стари гробници с добре запазени скелети в тях.
Адвокатът, ценител на историята, дори не помислил, че може да затрие находките и веднага звъннал в полицията и музея. Но възхищението пред историческите гробници бързо отстъпило място на разочарованието. По закон находките са публична държавна собственост, но пак по закон той е длъжен да заплати от джоба си археологическите разкопки и да финансира консервацията и реставрацията на обектите. Общата сума по негови сметки ще е около 20-25 хил. лв.
Площта на имота е 500 кв. м. Гробниците са разположени върху половината от терена, но адвокатът не може да строи и в другата част, докато не се извършат разкопките. Затова и той е попаднал в омагьосан кръг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *