Гръцката фондова борса преживя най-тежкия си срив от 2008 г. насам

Гръцката фондова борса се срина с повече от 9% днес, пише Business Insider. Това е един от най-големите колапси в историята на гръцката икономика.

Чарлз Форел, журналист на Wall Street Journal, съобщи в Twitter, че банковата система не е подмината от срива – акциите на NBG са спаднали с 13%, тези на Piraeus и Alpha с по 14%, а Eurobank с 20%.
Гръцките акции последваха тренд, характерен за целия Европейски съюз, свързан със спада на производствените цени в САЩ. Индексът FTSEurofirst 300 спадна с 2.1% до нива, достигани за последен път през февруари. Гръцкият индекс ATG обаче се срина с 9.1% в рамките на деня – най-големият му спад от пика на икономическата криза през 2008 г.

За сметка на това политическата несигурност доведе до пик на доходността по гръцките 10-годишни облигации, която към 16 часа днес се повиши до 7.6% по данни на Thomson Reuters GMF.

Основната причина за вътрешните икономически проблеми на Гърция според Business Insider са възходът на лявата партия СИРИЗА, ръководена от популярния социалист Алексис Ципрас, който обещава прекратяване на консервативната бюджетна политика на страната и разрива между гръцкото правителство за това кога трябва да приключи програмата на спасителни пакети за гръцката икономика.

Гръцкият „Катимерини“ пише, че основната причина за днешните събития са намеренията на правителството да приключи приемането на международна помощ по-рано от планираното, което ще затрудни търсенето на финансиране на международните пазари.

Финансовият министър Христос Стаикурас обяви, че правителството възнамерява да набере средства като продава 7-годишни облигации, което е довело до резкия скок в доходността по 10-годишните. Намеренията на настоящото управление да задържи властта и да сложи край на консервативната икономическа политика като цяло се отрязват негативно на борсите, най-вече поради страха от увеличаване на държавния дълг и бюджетния дефицит.

„Очевидно е, че Гърция все още не може да се справя сама. Ако им се налага да се финансират на пазарите, това няма да се случи при настоящата доходност“, коментира пред „Катимерини“ анализаторът от хелзинкската Nordea Bank AB Ян фон Герих.

Сред основните притеснения на пазара е и отказ от продължаване на договорените с Европейския съюз и Международния валутен фонд реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *