Гръцките банки отварят на 20 юли

Гръцките банки ще бъдат отворени отново на 20 юли, потвърди заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас.

„От понеделник ще бъдат отворени всички банки“, каза Мардас. „От понеделник всички граждани ще могат да извършват операции в банките“, заяви той.

По думите муограничениетоза теглене на пари от банкоматите остава като досега – до 60 евро на ден на човек. Според него обаче правителството разглежда възможността да позволи на хората да теглят наведнъж сумата, натрупала се за няколко дни.

„Ако някой например не иска да вземе 60 евро в понеделник, а иска да ги вземе във вторник, той може да изтегли 120 евро, или 180 евро в сряда“, каза Мардас.

По-рано висш гръцки банкер заяви, че банките, затворени от 29 юни, ще отворят отново, след като Европейската централна банка реши да увеличи спешното финансиране.

Това стана вчера, след като ЕЦБобяви, че ще продължи да предоставя спешна ликвидна помощ на гръцките банки.Таванът на програматаЕЛА (Emergency Liquidity Assistance – ELA), по която се осигурява тази помощ,ще бъде повишен с 900 млн. евроот досегашните близо 90 млрд. евро, каза президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *