Гръцките банки са загубили 11 милиарда долара от началото на седмицата

Сумите, внесени от инвеститорите в гръцките банки през последната година изчезнаха в рамките на три дни борсова търговия заради страховете от увеличаване на държавния контрол на банките, пише „Катимерини“.

В опит да закрепят финансите си през миналата година банките привлякоха 11.5 милиарда долара чрез продажна на акции, като по данни на Bloomberg. Този капитал обаче беше загубен, след като банките загубиха активи на стойност 11.4 милиарда от началото на седмицата заради рязкото поевтиняване на акциите им. Pireays Bank и National Bank of Greece бяха най-тежко засегнатите, като акциите на Piraeus поевтиняха с 29%, на National Bank of Greece – с 28%, а Alpha Bank и Eurobank – с по 22%.

Обещанията, поети от лидера на крайнолявата партия СИРИЗА и министър-председател Алексис Ципрас, да предговори спасителния пакет с кредиторите на страната и изказванията на министри, че ще прекратят приватизацията на държавни активи, доведоха до 44% разпродаване на FTSE/Athex Banks Index.

„Ципрас не е почитател на свободния пазар, но правителството притежава много акции в големите банки“, коментира Василис Патикис от Piraeus Bank. „Въпреки че в момента няма право на глас, има опасения, че новото правителство ще опита да си върне тези права и да поеме контрола над банковата система. Това вреди много на доверието. Не сме свидетели на национализация, но положението е сходно“, добавя той.

Държаният фонд за финансова стабилност на Гърция, създаден по време на кризата през 2010 г., е най-големият акционер в четирите най-големи банки в страната. Банките започнаха да набират капитал, след като понесоха значителни загуби по държавни облигации след дълговия суап през 2012 г., който беше най-голямото преструктуриране на дълг в историята. Шестгодишната рецесия също нанесе сериозни поражения, тъй като обемът на лошите кредити нарасна значително.

Гръцките банки са изправени пред „опасност от смяна на ръководството“, смята Мария Канелопулу, анализатор от Euroxx Securities . Заместник-министърът Янис Драгасакис заяви, че новото правителство „ще уважи правата на частните инвеститори в гръцките банки“ и ще се срещне в петък с най-големите акционери в Eurobank Ergasias.

Гръцките ценни книжа и акции поевтиняха, въпреки че Ципрас и финансовият му министър поеха задължение да не се конфронтират с кредиторите. Индексът ASE потъна с 15% през последните три дни, а доходността по облигациите достигна нива, невиждани от 2012 г. Източник на „Катимерини“ посочва, че тегленето до депозити от банките е достигнало рекордни нива след изборите на 25 януари.

В сравнение с най-високата си стойност, постигната през март миналата година, гръцките акции са поевтинели с 48%. Акциите на Piraeus Bank се търгуват с 1% по-евтино в сравнение с 2007 г. National Bank of Greece, която през 2007 г. се оценяваше на 23 милиарда евро днес има пазарна капитализация от 3 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *