Гръцките банки са на ръба на фалита

Банките в Гърция са в най-лошото си положение от началото на кризата. Според източници от банките, влоговете са се свили до под 130 милиарда евро, и това е най-ниското ниво през последните 11 години, пише grreporter.
Необслужваните кредити са скочили до 80 милиарда евро и това е исторически отрицателен рекорд. Драстично са намалели вноските по нови кредити, както и исканията за предоставянето на такива.

През юни 2012, когато страната също беше в тежко положение и имаше риск за излизане от еврото, вложенията се бяха свили до 150 милиарда евро, тоест с 22 милиарда повече от днес.

В края на октомври влоговете на домакинствата и на фирмите са били 164,5 милиарда евро. Обаче несигурността в страната, последвала след избора на президент и предсрочните парламентарни избори, както и продължаващите безрезултатни преговори с партньорите, предизвикаха голяма вълна на изтичане на влогове.

Според представители на банките, днес вложенията на частни лица възлизат на 128 милиарда евро, тоест загубени са над 36 милиарда само за 7 месеца.
На исторически ниски нива са и акциите на банките и се договарят на цени, много по-ниски от цените, при които беше извършена рекапитализацията през 2012, когато банките бяха с отрицателни собствени капитали.

Показателно е, че вчера, като отзвук от решението на правителството да слее вноските към МВФ, банковите акции спаднаха с над 10%.

В същото време, рязкото влошаване на икономическото състояние води все повече домакинства и фирми до невъзможност да плащат задълженията си към банките. През първото тримесечие, заради несигурността, е отбелязано ускоряване в увеличаването на броя на необслужваните кредити след като приблизително една година техният брой намаляваше.

Представители на банките смятат, че необслужваните заеми са надминали 35% от общия размер на кредитите, а това означава, че червените заеми възлизат на 80 милиарда евро.

От банковия сектор предупреждават, че ако положението на икономиката не се нормализира скоро и не се достигне до резултатно решение на този голям проблем, банките ще се нуждаят от допълнителни капитали.

В лошо положение е банковият пазар, що се отнася до предоставянето на нови кредити. Несигурността и безпокойството за изхода от преговорите са парализирали пазара. Като резултат на това, през май драстично са се ограничили вноските по нови кредити, и е намалял броят на клиентите, които искат да изтеглят нови заеми. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *