Гръцките фирми обмислят данъчен туризъм

Над 16 000 компании в Гърция са прекратили дейността си от началото на годината, а хиляди малки и средни предприятия са на ръба на фалита. Товапише гръцкият вестник „Та неа”, цитиран от „Фокус“.
Прогнозите сочат, че до края на годината общият брой на прекратилите дейността си фирми в страната ще скочи до 60 000, което ще означава, че над 110 000 души ще загубят работата си.
Един от най-големите проблеми на пазара е драматичният спад в потреблението и липсата на ликвидност, в резултат на което оборотът на фирмите е паднал между 5 и 25% при фирмите в сферата на облеклото и обувките.
Проблеми пред оцеляването на фирмите поставят освен икономическата криза и спадът в продажбите, и невъзможността за кредитиране от банките, както и данъчната политика на правителството.
По данни на Атинската търговско-промишлена палата една на четири компании-членки на палатата обмисля възможността да премести седалището си в друга страна с по-ниски данъци, а всяка втора фирма прогнозира, че ще се наложи да затвори врати, ако икономическата ситуация не се промени през следващите 12 месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *