Гръцкият парламент одобри с голямо мнозинство закона за ново кредитно споразумение с ЕС и МВФ

Финансовата помощ на обща стойност 130 милиарда евро е жизнено необходима на Гърция, за да избегне изпадането си в неплатежоспособност. Денят ще бъде запомнен и с многохилядни демонстрации в Атина и Солун, преминали в насилие и палежи.
Законът мина с гласовете на двете водещи гръцки партии на социалистите от ПАСОК и консерваторите от „Нова демокрация“. Двете партии имат комфортно мнозинство в парламента, което им позволи да прокарат закона, въпреки че десетки техни депутати гласуваха против. В резултат партиите изгониха от своите редици законодатели, които не подкрепиха закона. ПАСОК изключи 20 от 153-мата членове на своята парламентарна група, а Нова демокрация – 21 от 83. Крайнодясната партия „Народен православен сбор“ също изключи двама народни избраници, но по обратната причина – че подкрепиха закона.
Одобреният документ има три раздела. Първият се отнася за програмата за обмен на стари гръцки държавни облигации за нови. Вторият – за рекапитализацията на банките, които ще бъдат компенсирани от европейските фондове за парите, които ще загубят след отписването на част от дълга на Гърция. Третият – за правомощията на премиера Лукас Пападимос и министъра на финансите Евангелос Венизелос да подпишат новото кредитно споразумение.
Брутната минимална работна заплата ще бъде понижена с 22% от 751 евро на 586 евро на месец. Пенсиите ще бъдат орязани със 7 до 15%. Една пета от държавните служители ще бъдат съкратени. Пазарът на труда ще бъде либерализиран, а държавните разходи – чувствително намалени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *