Гръцки вестник: САЩ подкрепя гръцко-български газопровод

Новото забавяне на проекта за газовия интерконектор Гърция-България мобилизира дипломацията на САЩ. Американски специален пратеник бе изпратен за обсъждания в Атина. Интерконекторът трябва да служи за алтернатива на руския природен газ за България, понеже ще е свързан с Трансадриатическия газопровод, по който тече азербайджански природен газ, пише гръцкият вестник Ekathimerini.

Вашингтон изпрати своя специален пратеник и координатор на международните енергийни проект Амос Хохщайн в Атина, където ще се срещне с гръцкия и българския министри на енергетиката Панос Скурлетис и Теменужка Петрова в сряда.

Интерконекторът между България и Гърция е важна част от американската енергийна дипломация, тъй като може да намали зависимостта на страните от Югоизточна Европа от монопола на руския „Газпром“. Той ще свързва гръцкия град Комотини с българския Стара Загора, като в последствие може да бъде продължен през Румъния и Унгария до прибалтийските републики.

Започването на проекта обаче бе преустановено през май, без да бъде установена дата за подновяването му. Според Гърция причината е техническа, но това прекъсване съвпадна с посещението на бившия министър на енергетиката Панайотис Лафазанис в Москва, от което САЩ не са доволни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *