Гръцки медии: Застрашено е бъдещето на гръцкия бизнес в България

Бъдещето на много от гръцките компании в България е застрашено предвид мрачните икономически условия в най-новата страна членка на ЕС, предупреждават гръцките медии.
„Може да е и по-лошо“ е заглавието, което подхожда на ситуацията в българската икономика“, пише Imerisia, като припомня, че според прогнозите БВП на страната може да се свие с 6% тази година и с още 2% през 2010 г.
Според изданието в България оперират поне 1500 гръцки компании, а инвестициите, които те са направили досега, надхвърлят 2 млрд. евро. Много от тях трябва да предвидят най-негативния сценарий, според който ще трябва да прекратят дейност, пише изданието.
Дава се пример с преките чуждестранни инвестиции у нас, които се намират „също така в период на спад“. За първите шест месеца България привлече 1,563 млрд. евро инвестиции в сравнение с 3,272 млрд. евро за същия период на миналата година. Тенденцията е засегнала и гръцките инвестиции, които за първото тримесечие са едва 17 млн. евро в сравнение с 80 млн. евро година по-рано.
Постъпленията на гръцки инвестиции в България отчитаха стабилен ръст през последните години. За 2007 г. те бяха на рекордно ниво. Тогава обемът на инвестициите от Гърция у нас се покачи с 44,2% спрямо 2006 г. Средният годишен инвестиционен обем през последните години бе 200 млн. евро.
Австрия е страната с най-много инвестиции у нас досега с 3,3 млрд. евро, следвана от Холандия и Великобритания всяка с 2,2 млрд. евро и Гърция с 2 млрд. евро.
Въпреки че активните гръцки компании са около 1500, броят на всички регистрирани компании у нас е над 3000, сочи изданието. При все това повечето от тях присъстват на пазара само със закупуването на един имот.
Присъствието на гръцките компании в България е забележимо в редица сектори като банките, инфраструктурата, производството на храни и напитки, търговията, текстила и др.
Понижението на гръцките инвестиции се дължи до голяма степен на драстичния спад на активността на пазара на имоти, където гръцките компании имат водещи позиции, поне в София, пише изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *