Гръцки милионери закриха морския сезон

555 чужденци акостираха във Варна с последния пасажерски кораб

ВАРНА. Гръцки богаташи акостираха във Варна с последния пасажерски кораб за тази година. 162-метровият Serenade плава под бахамски флаг и е част от флотилията на кипърския корабособственик Coor Marine Limitid. От него на варненския бряг слязоха 555 чуждестранни туристи, главно кипърски гърци, каза шефът на Морската гара кап. Валентин Китанов. Гостите пристигнаха от Одеса и по-късно отплаваха за остров Лимнос.

Serenade има 7 палуби. Той е един от най-старите пасажерски кораби, хвърлили котва на варненския пристан това лято. Строен е през 1955 г. в най-голямата френска корабостроителница Сент Назер.

За осемте часа престой в морската ни столица слезлите от него туристи разгледаха Етнографския и Археологическия музей, храма „Свето успение Богородично“, Икономическия университет, Двореца на културата и спорта, Морското училище, Аладжа манастир и резиденция „Евксиноград“.

Рекорден брой от 23 пасажерски кораба посетиха Варна през този сезон, каза кап. Китанов. Сезонът на пасажерите започна на 28 март, като с тях на Морската гара през това лято пристигнаха общо над 8500 туристи. Още 9200 са посетили Варна, пристигайки от Одеса с редовните чартъри на катамарана „Кримска стрела“. Следващият сезон ще започне на 28 април с пристигането на „Астория“, плаваща под бахамски флаг и с германски екипаж на борда. На 5 май е първото гостуване на плаващия дворец „Ротердам“. Общо 16 големи пасажерски кораба са заявили досега гостуването си във Варна през 2007 г.

Добромир РАДУШЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *