Гръцки министър призова за връщане на изнесените в чужбина пари

Гръцкият министър на развитието Никос Дендяс призова вложителите да изтеглят парите си от чуждите банки и да ги върнат в Гърция, с обещанието, че няма да им се налага глоба за укриване на данъци.

Според банкери и юристи, които коментират позицията на министъра, това е явен израз, че ще бъде пренебрегнат законът, който предвижда строги санкции за укриване на данъци. Амнистия не съществува в закона, но вероятно правителството в Атина предвижда промени, които да върнат изнесените милиарди.

Разкрития досега показаха, че не само бизнесмени са изнесли парите си по време на кризата, но и голяма част от депутатите. Предполага се, че изнесените влогове в чужди банки варират между 30 и 60 милиарда евро. Влоговете биха могли да се върнат като инвестиция в страната, което несъмнено ще даде тласък на икономиката.

Банкерите обаче са на мнение, че патриотичните призиви за „услуга към родината” не са стимул, за да си върнат гърците изнесените пари. Без ясен закон за данъчна амнистия вложителите в чужди банки няма да поемат риска да върнат парите си в Гърция.

(БНР)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *