Гръцки фонд ще трупа активи за получаване на приходи в продължение на 30 г.

Новият гръцки приватизационенфондще акумулира държавни активи на сума 50 милиарда долара за получаване наприходив течение на 30 г., съобщиха източници от гръцкото министерство на финансите.

Новиятфонд, който ще смени сегашния Фонд за управление на държавното имущество наГърция(Hellenic Republic Asset Development Fund, HRADF), няма единствено да цели продажбата на държавни активи, той също ще ги използва за получаване наприходи, пише в. „Та Неа“.

Според източници от финансовото министерство това открива възможност за увеличаване наприходите нафонда чрез включване в тях на всички бъдещи постъпления от експлоатацията на природните богатства на страната.

Готвещото се споразумение с кредиторите наГърцияза третакредитна програмапредвижда създаването нафонд, който ще акумулира активи за 50 милиарда евро (акции, недвижимост т.н.). Според източници от гръцкото финансово министерство това фактически ще е държавен инвестиционенфондсъс съвсем различно функциониране и логика.

Предвижда се 50-те милиарда евро активи новиятфондда натрупа в течение на 30 г., което се очаква да даде тласък на програмата за използване на държавната собственост. С други думи полученитеприходиняма да са бързи в течение на ограничен период от време при сегашните неблагоприятни условия за страната, а ще се извличат, когато ситуацията стане благоприятна.

Заради сегашното икономическо положение наГърциякредиторите понижиха своите оценки за възможнитеприходина Атина от приватизация на имущество. МВФ, например, предвижда възможност за получаване от продажба на държавни активи до 2018 г. едва 1,5 милиарда евро, докато Еврокомисията оценява възможните доходи на 2,5 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *