Губим еврофинансиране за околовръстния път на София

Изграждането на Северната скоростна тангента от околовръстния път на София се бави, тъй като все още не са отчуждени няколко терена, необходими за строителството. Собствениците им не са приели споразумението с пътната агенция и се чакат делата пред Върховния административен съд, които са насрочени за октомври. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Според нея, до декември ще бъде довършена голяма част от тангентата, но още не е ясно каква част от финансирането за нея, осигурено от програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., ще изгубим.Днес заедно с изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Лазар Лазаров и столичния кмет Йорданка Фандъкова Павлова провери на място как върви строителството.

Заради отчуждителни процедури се бави и първата част на Западната дъга – от магистрала „Люлин“ до р. Какач, която се строи от 2012 г. и още не е завършена. „Очаква се отсечката до пътния възел при бул. „Европа“ (при направлението София – Калотина) да бъде пусната в движение през септември“, каза Павлова.

Блокирана на този етап е и втората част от Западната дъга, която продължава от р. Какач до Северната скоростна тангента. Търгът за нея се е провалил, въпреки са били отворени ценови оферти на кандидатите. Наложило се АПИ да прекрати процедурата, но решението се обжалва и когато съдебната процедура приключи, Агенцията ще решава какво да прави, тъй като крайният срок за усвояване на финансирането, осигурено по оперативната програма „Транспорт“ 2007-2013 г., изтича в края на тази година. Най-вероятно ще се приложи фазиране на строителството, за да бъде включен пътният участък и в новата оперативна програма „Транспорт“ 2014-2020.

Над 200 млн. лева ще струва разширяването на Софийския околовръстен път в участъка от кв. „Бояна“ до връзката с магистрала „Люлин“, обяви от парламентарната трибуна Лиляна Павлова. На този етап обаче не били ясни колко ще са другите разходи, тъй като няма парцеларен план, за да се определят имотите за отчуждаване. Отсечката има идеен проект, който е направен с цел минимизиране на разходите за отчуждения, тъй като финансиране за тях няма. Проектът предвижда изграждането на тунел под съществуващия път, а след това – мост, от който да има включване към кв. „Горна баня“. За тази част от околовръстния път на София ще се разчита на финансиране по програма „Европейски транзитни пътища“ – продължение на „Транзитни пътища“, средствата за която се осигуряват от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). „Ако правителството даде мандат, ще се водят преговори с банката, тъй като в същата програма са включени и направленията София – Калотина и София – Видин“, обясни Павлова.

По нейните думи, в момента съвместно със Столична община се подготвя идейният проект за Околовръстния път на София от кв. „Младост“ до магистрала „Тракия“.

Лиляна Павлова увери депутатите, че до края на годината да бъде избран изпълнител за 60-км участък от магистрала „Хемус“ от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. За трасето от разклона за Плевен и Ловеч до Велико Търново и след това – до Белокопитово, тече процедура за проектиране. „Проектът се преправя, за да мине магистралата по-близо до Велико Търново“, уточни Павлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *