Губим ? 7 млрд. от висене по кръстовища

Забавените доставки оскъпяват стоките, изнервените шофьори работят лошо

Всеки излишно поставен знак „Стоп“ сваля скоростта на автомобила с 20 км под необходимото, сочи проучване на Института по изследване на трафика. Ако няма задръстване, разстоянието „Младост 44 и Орлов мост в София се взема за 14 минути. При запушено движение обаче пътуването удря час. Разликата във времето се отразява на по-големите амортизации на автомобила, обясниха от института. Цялостно проучване на трафика у нас не било правено от 70-те години, когато е имало научно звено към МВР.

България губи между 5 и 7 млрд. евро годишно от зле организирания трафик на движение. Само за София сумата е поне 1 млрд. евро, предупреди Цако Станоев, шеф на Института по изследване на трафика. Транспортът на всяка стока и услуга струва между 50% и 70% от цената им. Затова всяко забавяне и висене по кръстовищата е свързано с преразход на гориво и ги оскъпява. Вредните газове пък тровят въздуха. Оттам идва парниковият ефект и тоталните загуби от влошената околна среда. Отделно от това и изнервените шофьори работят по-лошо, обясни Станоев. По данни на Световната банка смъртността при катастрофите е на трето място като причина след глада и 4 болести – спин, рак, инфаркти и диабет, каза още експертът по трафика. Броят на загиналите у нас e най-висок в Европа, като си оспорваме първото място с Румъния.

Станоев e предложил формула за обща навигационна система на пътища и коли, която била приета с голям интерес в САЩ. Оттам получил и сертификат за научната си работа. Нашите проучвания могат много да помогнат на София и другите големи градове за спечелване на проекти от ЕС. Европа ще даде пари, но трябва да знаем как да си ги поискаме, категоричен е Цако Станоев.

Сияна Севова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *