Гурбетчии съживяват Родопа през зимата

Гурбетчии, работещи из различни европейски държави, от селата в Община Доспат,  започват да си пристигат за зимните месеци. За това информират от кметствата в Бръщен, Црънча, Барутин, Любча и Касъка. Обратната миграционна вълна се отнася главно за сезонните работници в Англия и Испания, които се прибират по родните места за зимата. От 20 до 40 процента от обитателите на доспатските села работят зад граница.
Особено засегнати от миграцията са тютюнопроизводителите села Црънча и Бръщен. След отмирането на основния поминък в тя х- отглеждането на тютюн, жителите им масово тръгнаха да търсят препитание зад граница. Над 13 пъти е намаляло производството на тютюн в с. Бръщен за последните 10 години. Работниците в активна възраст от тютюнджийските фамилии се отправят на към Англия, Гърция, Испания, САЩ. Част от гурбетчиите са трайно заселени със семействата си във Великобритания, обяснява кметът на Бръщен Кемал Кочаков.
Над 30 деца от Барутин учат в Памплона, докато училището в родното им село е с все по-намаляващи класове. Бабите и дядовците в Барутин са с инсталиран интернет, за да могат ежедневно да комуникират с децата и внуците в глобалната мрежа.
Почти половината от обитателите на с. Црънча са поели на гурбет според данни от кметството. Обезлюдяването на селото се превръща в сериозен проблем според кмета Юли Делибашев. В Црънча не е имало нито едно сватба за последните три години.

Иначе регионът има дадености, които сега при добра политика и достатъчно инвестиции може да осигури нов перспективен поминък на населението от региона около тукашните водоеми и язовири. Значението на туризма постоянно нараства през последните години, расте броят на заетите и стопанските единици в сектора, нарастват инвестициите. Нараства броят на реализираните нощувки, в т.ч. и от чужденци, въпреки че заетостта на легловата база все още е незадоволителна.

Традиционно този регион е с високи нива на безработица, поради липсата на промишлени предприятия. Нивата на безработица са значително по-високи от средните за страната и за цялата област Смолян. В този смисъл, развитието на туристическия сектор е отлична възможност за устойчиво развитие на региона, създаването на заетост, ограничаване на миграцията, съхраняването на
местната идентичност и подобряване на условията за живот като цяло. Туризмът е важен, приоритетен отрасъл за развитието на местната икономика в Доспат и предвид нарастващото търсене, следва да се работи целенасочено към обособяване на конкурентноспособен уникален туристически продукт.

 

Велин МЕТИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *