Гурме туризъм за „вкусна” ваканция

Над 60 общини, хотели, неправителствени организации и туроператори от България, Гърция, Турция и Италия показват красиви дестинации, продукти и услуги, по време на тазгодишното туристическо изложение „Вашата ваканция 2014“.

Борсата е сред утвърдените форуми в България, акцентиращ върху проблемите, развитието и перспективите на туризма.

Според последни изследвания делът на туристите, предпочитащи системата „ол инклузив“ значително спада. Тенденция е голяма част от туристите да избират туристически пакети от типа BO и BB или иначе казано единствено закуската да е храненето, което присъства. Целта е дегустация на местната кухня в дестинацията. Така наред със задоволяването на основните потребности от дъното на пирамидата, се постига и друг ефект- опознаване на културата и идентичността на нацията. Не случайно според редица анализатори, бъдещето на туризма е свързано с няколко основни направления, акцент в които е разкриване на автентичността. Кулинарните изкушения или тн. „ гурме туризъм” несъмнено попадат в тази графа.

Кухнята на България е оценена с почти максимална оценка от над 70 % от туристите. Храните и напитките се оказва, че удовлетворяват голям дял от гостите. Не липсват и насърчителни инициативи като „Вкусна ваканция”, чиято цел е възраждане и популяризиране на българските храни. А кои всъщност стоят в основата на българската специфика и същевременно могат да породят интерес? Дискусиите и предложенията по тази тема не са малко. В емблематични се превърнаха ястия като шопка салата, кисело мляко, катък, пататник. С значителене потенциал според мен се очертават и розовите цветове и продуктите, добили световна слава. Долината на розите край Казанлък дава на България освен произведения на парфомерийната индустрия и редица други интересни предложения. Става дума за розовото сладко-любим десерт за ценители.

Ракията от цветовете от своя страна също е нестандартен и интересен продукт с голям потенциал. Несъмнено обаче като „течно злато” на страната ни можем да посочим виното. С растящата си популярност, латинската поговорка „In Vino Veritas” звучи все по-правдоподобно по нашите географски ширини. Български изби печелят в международни и оспорвани надпревари, подготвят се специализирани фестивали, износът също е налице. Разбира се в усвояването имаме много да се учим от Франция, която създаде цял наръчник за винен туризъм („Le guide vignoble”). Същевременно трябва да се внимава с тази плоскост, имайки предвид нарастващата негативна слава на страната ни като дестинация за алкохолен туризъм.

Не бива да пропускаме и явлението „фаст фууд”. Много от туристите залагат на познатото и традиционното (особено американците) и предпочитат да се възползват от веригите за бързо хранене и т.н „junk food”. Това води до негативи за местните предприемачи, разчитащи на привличане любители на българската кухня и обстановка.

В отговор е положителната тенденция „slow food”, представена от едноименната италианска организация, която навлезе скоро и у нас.

Философията е бягство от нездравословното хранене и използването на местни и традиционни продукти и храни като водещ мотив в гурме индустрията. По този параграф можем да се учим много от Италия, където ястията са отличителни марки на различните райони.

Всеки район може да протомира алтернативни форми, включително и кулинарния туризъм, наред с масовия в съответната територия. Регионалното разнообразие се явява добра възможност за популяризиране на дестинацията и страната като цяло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *