Гърците масово подменят климатици с европари

В рамките на кампанията „Сменям климатика“ от юни досега в Гърция са били подменени и рециклирани 141 323 климатика, съобщи гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.
По данни на Министерството на развитието сменените климатици са три пъти повече от първоначално поставената цел, която предвиждаше да бъдат сменени 45 хиляди.
Досега за тази смяна са били похарчени 46,9 млн. евро. Първоначално бяха определени 15 млн. евро, но след това бяха заделени допълнителни средства заради нарасналото търсене.
Икономисаната електроенергия от смяната на климатиците се изчислява на 53,26 гигаватчаса, а вредните емисии от тях се очаква да бъдат ограничени до 46,87 хил. тона годишно.
Дневно в Гърция се подменят 2 250 климатици. Средствата за тази кампания са по линия на европейските фондове. В Гърция има около седем милиона климатици, 500 хил. от които са инверторни.
Целта е до 2020 г. да бъдат намалени с 4% замърсителите във въздуха, да бъде икономисана 20 на сто електроенергия и да се даде възможност за навлизане на възобновяемите енергийни източници, тъй като високотехнологичните климатици се смятат за такива.
Предвижда се също в Гърция да бъдат подменени и старите, над десетгодишни енергоемки хладилници.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *