Гърците тръгват по бързата писта на преговорите

Гърция и нейните партньори от еврозоната ускоряват преговорите в опит да излязат от задънената улица още през следващата седмица, въпреки че гръцкото правителство изпраща противоречиви сигнали, за това, доколко е готово да изпълни исканията на кредиторите.

Страната е изправена на ръба на фалита, тъй като през първата половина на май трябва да плати на Международния валутен фонд близо 1.1 млрд. евро.

Преговорният процес ще бъде възобновен днес, като целта, според информация на Bloomberg, е да се стигне до предварително споразумение на 3 май и финансовите министри от еврозоната да одобрят окончателния спасителен план за Гърция при следващото заседание на еврогрупата на 11 май.

Ключов фактор за потенциален пробив може да бъде решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да се намеси и да играе важна роля в преговорите, давайки сигнал, че правителството му може най-сетне да е готово да направи това, което е необходимо.

Днес международната агенция Moody`s понижи рейтинга на гръцкия суверенен дълг с една степен, до Caa2, което е само две степени над нивото означаващо неплатежоспособност. Освен това перспективата за оценката в негативна.

Като аргумент се изтъква „високата несигурност“ по отношение на възможността Гърция да постигне споразумение с кредиторите преди да изчерпа наличните средства.

Според Moody`s, „дори в краткосрочен план да бъде постигната сделка с кредиторите, преговорите за нов финансов пакет през следващите няколко месеца също ще бъдат голямо предизвикателство, заради слабата гръцка икономика и сложната политическа обстановка в Гърция“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *