Гърция все по-близо до фалита, ако не получи свежи средства

Агенция Ройтерс съобщи, че Гърция ще остане без пари до 20-и април, ако до тогава не получи свежа финансова инжекция от своите международни кредитори.

Страната има налични средства за по-малко от месец, за да покрие предстоящи дългови плащания, заяви за Агенцията гръцки източник, запознат с въпроса.

Въпреки че ще бъде трудно, страната може да издържи без допълнителна финансова помощ до около 20-и април, използвайки краткосрочни заеми от публични субекти, посочи неназованият гръцки официален представител.

Според други гръцки източници, Атина може да остане без пари още до 8-и април и може да не успее да осъществи поне едно от предстоящите си плащания.

В момента гръцкото правителство работи по подробен списък от необходими реформи, който да бъде представен на неговите партньори от еврозоната до края на седмицата в опит Гърция да получи достъп до оставащите средства в размер на около 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за 240 млрд. евро и да избегне опасността да изпадне в неплатежоспособност по външния си дълг.

Понастоящем Атина използва репо-сделки, заемайки ликвидност от държавни субекти, за покриване на най-неотложните си задължения. Въпреки това, тя може да разчита на подобни финансови операции само още няколко седмици, заяви източникът на агенция Ройтерс. Говори се, че властите в Атина бяха принудени да пренасочат субсидии за гръцките фермери за 300 млн. евро към изплащане на заплати в държавния сектор и да изтеглят 600 млн. евро от редица публични дружества, в т.ч. от атинското метро и от компаниите-доставчици на електричество и вода.

По-късно днес се очаква така наречената „Работна група“ от технически служители на еврозоната (Euro Working Group), която подготвя заседанията на Еврогрупата, да обсъди искане на гръцките власти за връщане в страната на 1,2 млрд. евро от средствата в Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Днешната среща може да доведе до провеждане на извънредна сесия на Еврогрупата в петък или в началото на следващата седмица, на която би могло да се одобри предоставянето на допълнителни средства за Гърция.

Атина може да получи и 1,9 млрд. евро от печалбите, които реализира ЕЦБ от закупуваните гръцки държавни облигации по време на дълговата криза в еврозоната.

Трябва да се има предвид, че до края на март Гърция трябва да намери 1,7 млрд. евро за заплати и пенсии и на 9-и април да изплати поредно задължение към МВФ в размер на 450 млн. евро. До края на април гръцките власти ще трябва да покрият и падежи на краткосрочни облигации за 2,4 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *