Гърция готви повишаване на ДДС в туризма до 18%

Туристите на гръцките острови ще трябва да плащат 18% данък върху хотелските и ресторантските си сметки, за да може Атина да събере пари, с които да успокои Брюксел, пише британският вестник The Times.

Според новите планове данък добавена стойност (ДДС) ще стане 18% и ще замести множеството други такси и данъци, които сега са в сила. Данъкът върху сметките в ресторантите на островите ще бъде вдигнат от 13% до 18%, докато този за хотелските услуги ще нарасне близо три пъти от сегашното си ниво от 6,5 на сто.

Реформата се счита за ключова за отблокирането на милиарди евро помощи за Гърция и за намаляване на напрежението в преговорите с Брюксел и МВФ. Европейските преговарящи настояват Атина да предприеме радикални мерки, за да събере средствата, необходими за изплащане на заплати и пенсии на държавните служители в страната.

Плановете бяха определени като „катастрофални“ от представители на туристическия сектор.

„Това е катастрофа“, коментира Андреас Андреадис, председател на Конфедерацията на туризма в Гърция. „Какво ще направят милионите британци и германци, които вече са направили резервации и са платили пакетни оферти за лятото? Това вероятно ще ги прогони.”

Гърция разчита силно на приходите от туризма, който формира около 20% от брутния й вътрешен продукт и осигурява всяко пето работно място в страната.

След известен спад по време на финансовата криза туристическият сектор в страната се възстанови миналата година, когато Гърция привлече 24 млн. туристи и 13,5 млрд. евро. Така страната стана най-популярната ваканционна дестинация в Европа. Тази година се очакват поне 1 млн. посетители повече, но страховете от финансови сътресения може да накарат мнозина да отменят резервациите си.

„Не може да убивате единствената си дойна крава“, коментира Андреадис. „Принуждаването на чужденците да заплащат допълнителни разходи към ваканционните си пакети просто ще ги прогони към други дестинации”.

От началото на кризата нивата на ДДС в страната се променят в различни посоки. През 2009 г. данъкът върху храните и хотелите беше 9%. През 2011 г. беше повишен на 13% за храните, но понижен до 6,5% за хотелите. През 2012 г. данъкът върху храните беше вдигнат рязко до 23%, но впоследствие бе свален до 13% през 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *