Гърция е получила ултиматум да сключи сделка в следващите няколко часа

Лидери на Европейския съюз, включително канцлерът Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, са заявили на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че трябва да постигне споразумение с кредиторите си в понеделник преди извънредната среща на ръководителите на еврозоната, свикана за 20 часа българско време.

Срещата няма да се занимава с преговори на най-високо ниво за това какви реформи трябва да приложи Атина, за да получи част от 7.2 млрд. евро, от които отчаяно се нуждае, за да не изпадне държавата в неплатежоспособност. Но ко преди събирането в Брюксел има сделка между Гърция, ЕС, ЕЦБ и МВФ, налице е желание да се обсъжда облекчаване на гръцкия дълг като част от трети помощен пакет, съобщи „Файненшъл таймс“.

Лондонският „Гардиън“ твърди, че има идея за удължаване с 6 месеца на сегашната помощна програма и обещание за допълнителни до 18 млрд. евро на Гърция.

Без споразумение правителството на радикалната левица и националистите в Гърция няма как да събере средства, за да плаща едновременно заплати и пенсии, от една страна, и да върне 1.6 млрд. евро на МВФ до 30 юни. Управителят на националната банка на Гърция предупреди ръководителите на частните банки в страната да се подготвят „за много труден вторник“, ако няма пробив.

Изданието допълва, че има разцепление сред страните от еврозоната как да се процедира при отсъствие на споразумение днес. Според едни гръцката тема може да се отложи за четвъртък, когато има редовно заседание на лидерите на ЕС, но други държави били изгубили търпение, втвърдили позициите си и смятат, че Гърция е достигнала „края на пътя“ и трябва да бъде оставена да напусне еврозоната.

Това в значителна степен зависи от решението в 11:30 днес на ЕЦБ дали да продължи да финансира гръцкия фонд за финансова стабилност, от който получават евтина ликвидност гръцките банки. Последната сума, която банката одобри, е по-малко от депозитите, които гърците теглят от банките си – повече от 6 млрд. евро през миналата седмица – и според финансисти стига само за днешния ден. В момента депозитите на граждани и компании би трябвало да са общо 133.7 млрд. евро, което е най-ниското равнище от 2004г. насам, т.е. доста преди да избухне кризата.

В неделя Ципрас проведе серия от телефонни разговори с Меркел, Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Днес в 12 часа българско време му предстои среща с Юнкер, управителя на ЕЦБ Марио Драги, управляващия директор на МВФ Кристин Лагард и председателя на съвета на финансовите министри от еврозоната Йерун Дейселблум.

В 13:30 трябва да започне заседание на Еврогрупата и Дейселблум да представи на колегите си какво е постигнато до момента и по какво ще разговарят държавните лидери вечерта.

И западните, и гръцките медии съобщават, че в най-добрия случай ще има принципно политическо споразумение, а подробностите ще се уточняват до края на месеца.

Ципрас ще трябва да прокара евентуално споразумение и пред партията и поддръжниците си, част от които са радикално настроени срещу каквито и да е отстъпки. В неделя СИРИЗА събра хиляди на протест в центъра на Атина, а в съобщението за него се казваше, че „ще отправим силно послание на съпротива, защото демокрацията не може да бъде изнудвана, за достойнството не може да се преговаря“.

Високопоставен депутат от СИРИЗА нарече „социален холокост“ досегашните идеи за реформи в Гърция, което вече бяха отхвърлени от кредиторите като недостатъчни.

Ципрас може да се окаже принуден да се раздели с такива крайно леви елементи в партията, като свика предсрочни избори или референдум за мандат за одобрение и прилагане на новото споразумение.

В неделя правителството в Атина заседава почти 6 часа, за да одобри поредно предложение към кредиторите да постигане на сделка. Подробности не се съобщават официално, но се твърди, че сред отстъпките са премахване на ранното пенсиониране и повишаване на данъците, за да се подобри приходната част на бюджета. По предложението е работил екип под ръководството на вицепремиера Янис Драгасакис, смятан за поддръжник на сделка с кредиторите.

Мартин Селмайр, ръководител на кабинета на Юнкер, заяви, че предложението е „добра основа за напредък в понеделник на срещата на еврозоната“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *