Гърция започна преговори с МВФ за прекратяване на спасителния план

Гърция е започнала преговори за прекратяване на помощта от Международния валутен фонд (MВФ), но ще продължи да има рутинни прегледи от базираната във Вашингтон организация, каза официален представител на средиземноморската страна в неделя.

МВФ не се радва на особена популярност в Гърция. Фондът настоя за мащабни съкращения на публичните разходи, за да предостави помощта в размер на 240 млрд. евро, която избави страната от фалит.

Основните надежди на гръцкото правителство, водено от премиера Андонис Самарас, са, че прекратяването на отношенията с МВФ ще помогне за обръщане на курса за икономиката на южноевропейската страна.

„Всичко е на масата, дискусиите започнаха. МВФ е настроенположително, тъй като смята, че това ще допринесе за постигането на напредък в Гърция“, каза представител на гръцкото финансово министерство след среща с ръководителя на МВФ Кристин Лагард.

„МВФ продължава с прегледите след приключването на програмите си във всяка страна, на която е помагал… Ние ще имаме отношения с МВФ, но не и при същите условия“, добави той, цитиран от Ройтерс.

Очакваната нова роля на МВФ в Гърция се очаква да донесе политически дивиденти на правителството, което се стреми да обрисува прекратяването на отношенията с организацията като окончателен край на външния надзор. Същевременно опозицията посочва, че подобна заявка е пресилена.

Анализатори твърдят, че Гърция вероятно ще продължи да се опира на подкрепата на ЕС под формата на предпазна кредитна линия или други стимули, които ще бъдат предоставяни в замяна на реформи.

В изявление МВФ потвърди, че Лагард се е срещнала с гръцки официални представители, включително министъра на финансите и управителя на Гръцката централна банка. Фондът похвали Атина за подобряването на фискалната ѝ позиция и призова гръцките власти да реализират и останалите необходими структурни реформи.

Преговорите с МВФ идват, след като през миналата седмица правителството на Самарас спечели вот на доверие в парламента. Премиерът определи гласуването като ясна подкрепа за плановете за излизане от спасителния план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *