Гърция излиза с нови предложения за кредиторите в понеделник

Гърцияще излезе сновипредложения за кредиторите,каза гръцкият министър по координация на правителствените дейности Алекос Фламбурарис, цитиран от „Ройтерс“ и добави, че е убеден, че Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да позволи на гръцките банки да изпаднат в несъстоятелност.

„Ще се опитаме да представим новото си предложение, за да стигнем до решение“, каза Фламбурарис в съботното сутрешно предаване на гръцката телевизия „Мега“. „Няма да се връщаме със старото предложение. Работим по ново, за да постигнем компромис и взаимно изгодно решение.“ Той обаче отказа да даде подробности на какви отстъпки пред исканията на кредиторите е готова Гърция.

По-рано стана ясно, чеЕЦБима намерение да увеличи обема на помощта за гръцките банки, за да могат те да продължат да работят.СпоредЦентралната банка банковата система на страната е стабилна, независимо от масовото теглене на средства заради поредната криза в преговорите между Атина и кредиторите й. Само за три дни от началото на седмицата до сряда от гръцките банки са били изтеглени 2 млрд. евро.

ПремиерътАлексис Ципрасот своя страна е заявил, че е сигурен, че „ще има решение, основано на правилата в ЕС и демокрацията, което ще позволи наГърцияда върне икономиката си към ръст в еврозоната.“ Намеците от гръцка страна идват след месеци на безуспешни преговори и все по-вероятно излизане на страната от еврозоната.

Вчера стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск свиква извънредна среща на финансовите министри от Еврозоната в понеделник (22 юни), след като те не успяха да постигнат напредък по решаване на кризата между Атина и кредиторите й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *