Гърция: Изтеглете парите си от чуждите банки!

Гръцкият министър на развитието Никос Дендяс призова вложителите да изтеглят парите си от чуждите банки и да ги върнат в Гърция, с обещанието, че няма да им се налага глоба за укриване на данъци.

Според банкери и юристи, това е явен сигнал, че ще бъде пренебрегнат закона, който предвижда строги санкции за укриване на данъци. Амнистия не съществува в закона, но вероятно правителството в Атина предвижда промени, с които да се върнат изнесените милиарди.

Разкрития до сега показаха, че не само бизнесмени са изнесли парите си по време на кризата, но и голяма част от депутатите. Предполага се, че изнесените влогове в чужди банки варират между 30 и 60 милиарда евро. Влоговете биха могли да се върнат като инвестиция в страната, което несъмнено ще даде тласък на икономиката.

Банкерите са на мнение, че патриотичните призиви за „услуга към родината” не са стимул, за гърците да върнат изнесените капитали. Без ясен закон за данъчна амнистия, вложителите в чуждите банки няма да поемат риска да върнат парите си в Гърция.

Междувременно последните данни на гръцката централна банка показаха изненадващ дефицит от 264 млн. евро в платежния баланс на страната през май 2014 г. спрямо излишък от 70 млн. евро през май 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *