Гърция и България – скорошни клошари?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Могат ли София и Атина да
си плащат наемите в ЕС?

„Изперкали държави“ – така е озаглавена сатиричната миниатюра на Удо Елинг, излъчена по германското радио ВДР, която е посветена на бюджетните проблеми на България и нейната южна съседка Гърция.

 

 
Те лъжат, те мамят, а накрая на всичкото отгоре искат и пари. Необуздани еврочленки. Джанфранко Шулц, еврокомисар, разследва случая. Сега на ред е България.
Схемата е винаги една и съща. Харчат на кредит, дават все повече пари за неща, които вече никой не може да плати, изпускат му края.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Детективите ще имат доста работа
На финала ги заплашва банкрут…
Изперкали тийнейджъри го правят с нови договори за мобилни телефони или с електроника на изплащане, а държавите от ЕС безпощадно им подражават в безпаметното задлъжняване.
Тъпото обаче е следното. Един мобилен телефон може да бъде блокиран за неплатени сметки. Но един държавен бюджет? Какво да правим със страни, които просто не се справят? Да пратим евровъзпитателката и да накажем България в коридора?
А какво ще стане, ако Гърция окончателно се срути?
Или пък България? Може би тогава техните граждани ще трябва да работят за едно евро месечна заплата в другите страни от ЕС – примерно, по подръжката на тротоарите, да косят трева или пък – защо не и да контролират валутните разходи? Така де, да вършат за нас неквалифицираната работа.
Та се питам: може ли да конфискуваме жилището на една държава, която вече не е в състояние да си плаща наема за европейския парцел? И колко ще да е голям този мост, под който ще се подслони цял един бездомен народ? И ще си отвори бутилка евтино червено вино…
 
 

От Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *