Гърция и международните кредитори се надяват да постигнат споразумение днес

Представителят на МВФ Пол Томсън пък заяви след срещата, че е постигнат значителен напредък в преговорите и също изрази надежда, че ще се стигне до споразумение в понеделник, преди заседанието на Еврогрупата, на което ще се обсъжда отпускането на транша за Гърция.

Гръцкото финансово министерство съобщи в неделя, че ще представи за разглеждане в Еврогрупата въпросите, по които още не е постигнато споразумение с кредиторите.

Представители на министерството казаха, че в момента с „тройката“ са съгласувани редица важни спорни позиции. Договорено е да не се събира извънреден данък от 0.2% от оборота на предприятията. Гръцката страна е предложила в замяна на това да бъдат отменени привилегиите и да бъде разширена осигурителната база на самоосигуряващите се лица.

Правителството се е споразумяло с „тройката“ да не намалява пенсиите на военните пенсионери и заплатите на служителите в министерството на отбраната, като вместо това съкрати планираните покупки на въоръжение. Договорено е също новият данък върху недвижимо имущество да се събира от февруари 2014 г. от районните данъчни инспекции, а не както досега да се включва в сметките за електричество.

Както съобщи министерството за административна реформа, постигнато е и споразумение с кредиторите по въпроса за реформата на държавния сектор, предвиждаща до края на годината 12 500 държавни служители да бъдат съкратени или прехвърлени на друга работа.

Въпреки интензивните преговори от 1 юли обаче, засега страните не са се договорили за пробното намаляване на ДДС за услуги в областта на общественото хранене от 23 на 13%. Гърция смята, че намаляването на ДДС в тази сфера ще помогне за развитието на туризма и увеличаване на търсенето. Правителството е предложило на „тройката“ загубите от намалението на данъка да бъдат покрити, като още тази година бъде въведен данък „лукс“ при покупка на скъпи автомобили и яхти.

Тази вечер гръцкият министър на финансите и ръководителите на мисията на „тройката“ заминават за Брюксел, за да участват в заседанието на Еврогрупата в понеделник и в срещата на министрите на икономиката и финансите от ЕС във вторник.

Гръцкото финансово министерство съобщи в неделя, че законопроектът за споразумението, постигнато между Гърция и международните кредитори, ще бъде внесен в парламента във вторник и ще се разглежда по бързата процедура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *