Гърция може да прибегне до паралелни валути, твърди „Ройтерс“

Малко вероятно е Гърция да напусне еврозоната – случайно или не. Може да ѝ се наложи обаче да въведе алтернативни платежни методи паралелно с еврото за извършване на вътрешни плащания. Това е вариант, в случай че сделка с кредиторите не бъде постигната скоро, пише „Ройтерс“.

Атина няма достъп до пазарите на облигации, а международните кредитори на страната отказват да й отпуснат заем, преди да започне да прилага реформи. Очаква се към края на април правителството да остане без средства.

„В определен момент, когато правителството няма повече евро, с които да плаща заплатите и сметките си, то може да започне да издава разписки за дълг, които да посочват, че приносителят им ще има право да получи определен брой евро в бъдеще“, коментира висш представител на еврозоната. „Тези разписки ще започнат да се търгуват на значително по-ниските цени в сравнение с истинските евро и ще се превърнат в своеобразна валута, ползвана паралелно с еврото в страната“, добавя той.

В случай че правителството остане без евро, ще се наложи и въвеждането на капиталов контрол, който да предотврати отлива на единната валута от Гърция. Магазините от своя страна може да не признават разписките, а те да бъдат ползвани само за плащане на държавни или комунални услуги, например сметки за електроенергия и вода.

Същевременно правителството ще продължи да получава данъчни приходи в реални евро, което ще позволи изплащането на дългове към кредиторите. „Това би могло да е временно, за да позволи на правителството да издържи, докато се споразумее с тях“, коментира друг източник на „Ройтерс“.

В миналото Гърция е демонстрирала, че е готова да забавя вътрешните си плащания, за да може да покрива финансирането на дълга си. В последно време Атина разчита на заеми от държавните институции за тази цел, но това не може да продължи повече от няколко седмици.

Засега гръцкото правителство не коментира въвеждането на паралелна валута, заявявайки, че очаква подписването на споразумение в близко бъдеще. Финансовият министър Варуфакис отхвърля идеята за напускане на еврозоната, а и няма законен начин страните от монетарния съюз да вземат решение за извеждането на Гърция.

Според някои икономисти Гърция може да има интерес от връщането на драхмата, най-вече понеже ще може рязко да обезцени валутата си, което ще направи износа по-конкурентен и ще привлече голям туристически поток. Това обаче ще направи невъзможно плащането на огромния дълг на Атина в евро.

„Ако бъдат принудени да обявяват фалит, по-добре да го направят в еврозоната, отколкото извън нея, понеже това ще е проблем на всички страни, които ползват валутата, а не само на Гърция“, заявява друг източник на агенцията.

От значение е и дали Европейската централна банка ще продължи да поддържа гръцките банки чрез своята спешна ликвидна помощ (ELA), предназначена само за жизнеспособни банки, които имат настоящи проблеми.

Ако ЕЦБ прекрати финансирането, гръцкият банков сектор най-вероятно ще се разпадне, което ще бъде последвано от рекапитализация с новата „валута“. Последствията от разпада на банковата система не могат да бъдат точно предвидени, но е възможно еврозоната да вземе решение отново да рекапитализира банките, в случай че те ефектът е твърде опасен за останалите членове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *