Гърция на лов за тарикати

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Гърция преследва данъчните измамници

Кампанията за икономии в Гърция на моменти придобива гротескни измерения. Това обаче по никакъв начин не накърнява сериозността на борбата срещу корупцията и данъчните измами.

 

 
Съвсем рядко някой посещава немощната дама, за която 24 часа в денонощието се грижи инженер от Украйна. Тези дни обаче двама млади мъже позвъниха на вратата и се информираха за нейното здраве. Посетителите – двама полицаи, естествено не проявиха това внимание от съпричастност към съдбата на 108-годишната старица. Те искаха само да узнаят дали столетницата е още жива, за да не би някой от родата й да се радва на нейната пенсия.
Статистиката сочи, че на 150 хиляди граждани в Гърция се изплащат пенсии, макар че тези хора отдавна вече са се сбогували с житейския си път. Така че сега блюстителите на реда имат заповед да разследват подобни „нарушения“. Гръцкото правителство гледа сериозно на своя курс за икономии и на борбата срещу корупцията и данъчните измами. Служители от пренаселени с персонал учреждения биват преквалифицирани за финансови инспектори.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Хитростта струва скъпо…
Фискални полицаи
Необходима е цяла армия от такива фискални „полицаи“, за да се разчупи утвърдилата се система от корупционни и мошенически обичаи. Финансовите служители, на които отдавна е лепнато петното за корупция, трябва съвсем обстойно да изследват данъчните декларации на лекари, адвокати, архитекти, собственици на таксита и транспортни фирми и всички други на свободна практика, а не както досега да вярват на „честната дума”  и да парафират представените от такива данъкоплатци удостоверения за потресаващо ниски доходи.
Изцелинелният ефект е, че всички се виждат принудени да издават квитанции. Това функционира чисто и просто, защото клиентите и изобщо потребителите изискват касова бележка за всяко нещо, понеже който може да представи доказателства за разходите си, получава данъчни облекчения. Поради това събирането на квитанции се превърна в национален спорт. За всяко кафе, за всеки вестник, за всяко пътуване с такси, естествено и за по-големи покупки, клиентът иска вече касова бележка.
Часът на истината
Много гърци разбраха, че не могат да продължават да живеят както досега. Все повече от тях искат да се разделят със скъпите си лимузини и джипове, за които, макар че се предлагат на много ниски цени, почти не се намират купувачи. А заможните, които, за да си спестят плащане на данъци, не са декларирали, че имат в градината си плувен басейн, бяха разобличени в измама чрез Google-Earth. В аристократичната северна част на Атина от близо 18 хиляди собственици на басейни  само 324 бяха декларирали това пред финансовите власти. Сега другите  ще трябва да си плащат за хитростта. 
 
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *