Гърция ни моли да й пуснем чужд ток

За всички е видно вече, че България не може да изнася тези количества ток, които е изнасяла миналата година, коментира енергийният министър Румен Овчаров. През 2006 г. сме продали зад граница близо 8 млрд. кВтч. От тях 3 млрд. са били за Гърция. А днес износът ни е едва 100 мВтч. Без повторното отваряне на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма как да се реши проблемът, каза още Овчаров. Истинската криза в Гърция ще настъпи през лятото. Тогава климатиците в страната гълтат тока от един реактор на „Козлодуй“.

Атина ни моли да разрешим преноса на ток от трети страни през българската мрежа. Това стана на българо-гръцкия икономически форум в София. „Ще направим всичко възможно да договорим транзит на електричество от други държави през територията на България, заяви зам.-министърът на развитието на Гърция Анастасиус Мерацис.

Южната ни съседка ще внася ток от Румъния, Унгария или Германия. Той ще минава по мрежата на НЕК, като тя ще печели от транзитните такси. Според Мерацис двете държави обмислят създаването на енергийна борса в София. Така НЕК и гръцката ДЕПА ще могат да договарят внос и износ на ток. Това ще става чрез месечни заявки. Първата пробна сделка на енергийната борса у нас ще бъде вероятно през март, съобщиха от EVN.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *