Гърция поиска да изплати предсрочно част от кредитите си към МВФ

В понеделник Гърция поиска официално да изплати част от кредитите си, отпуснати от МФВ, преди датата на техния падеж,  в опит да спести разходи за лихвени плащания, обяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис.Гърция поиска да изплати предсрочно част от кредитите си към МВФ.

Резултат с изображение за гърция дълг

„Днес Гърция подаде искане за предсрочно погасяване на скъпата част от заемите, предоставени от МВФ“, написа той в туитър и допълни: „Този ход засилва доверието в страната, подобрява жизнеспособността на публичния дълг и спестява гръцки държавни средства“.

Според агенция Блумбърг правителството се надява да изплати 2,9 млрд. евро (3,2 млрд. долара) от останалите 8,8 млрд. евро, които страната дължи на МВФ.

Според гръцкият министър на финансите Христос Стайкурас предсрочното погасяване ще спести незабавно на Гърция около 70 милиона евро от лихвени плащания. Стайкурас посочи, че дългът към МВФ, който Гърция иска да изплати, носи годишна лихва от 4,91% при това в момент, когато 10-годишните гръцки облигации се търгуват при доходност под 2%.

Стайкурас информира ЕС за намеренията на Гърция в петък по време на първата си среща с останалите финансови министри от еврозоната, след като той пое министерството на финансите през юли.

„Приветствам такова предсрочно погасяване по много проста причина: защото това увеличава устойчивостта на дълга на Гърция“, заяви тогава Клаус Реглинг, който е ръководител на Европейския механизъм за стабилност (ESM), известен още и като спасителния фонд на еврозоната.

Реглинг допълни, че след като стартира официално, процесът на одобрение на това предсрочно погасяване на гръцки дълг към МВФ ще отнеме около два месеца.

Европейският спасителен механизъм, който се управлява от 19-те финансови министри на еврозоната, държи по-голямата част от гръцкия публичен дълг, натрупан през последното десетилетие, когато Гърция се наложи да бъде спасявана от ЕС и МВФ.

Преди десетилетие прекомерните гръцки разходи предизвикаха голяма криза в еврозоната и почти доведоха до реалната опасност от разпадане на единния валутен блок, информира bnr.bg.

Оттогава Атина проведе болезнени реформи в замяна на три спасителни програми на обща стойност 289 млрд. евро (около 330 млрд. долара) от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Самата страна напусна третото си и последно международно спасяване през август миналата година. Независимо от това обаче дълговата тежест на Гърция остава много голям – държавен дълг от 335 млрд. евро (към 372 млрд. долара) или 180% от БВП в рамките на миналата година.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *