Гърция предлага единен енергиен пазар за страните от ОЧИС

Гърция предлага да бъде създаден единен регионален пазар на електроенергия за страните от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), предаде ИТАР-ТАСС.
Това предложение бе направено от председателя на гръцкия парламент Димитрис Сюфас на започналатавчера в Атина двудневна международна конференция „Пътят към Копенхаген – контролиране на климатичните промени и енергийната стабилност в Югоизточна Европа и отвъд“.
Сюфас, който по-рано бе министър на развитието на Гърция, отбеляза, че Енергийна общност на Югоизточна Европа, започнала да функционира през 2007 г., подготвящата се в момента Европейско-Средиземноморска енергийна общност и даденото от Гърция предложение за създаване на единен регионален пазар на електроенергия на страните от ОЧИС могат да изменят икономическата и енергийната обстановка в обширния регион.
Те могат да станат пример за сътрудничество на страните от Средиземноморието, Югоизточна Европа и черноморския регион и в други области – туризъм, създаване на малки и средни предприятия, нови технологии, образование, подчерта Сюфас.
Според председателя на гръцкия парламент приетата от Европейския съюз идея за създаване на Европейско-Средиземноморска енергийна общност е свързана с необходимостта от създаване на единно енергийно пространство, което да охваща Европа, нейната югоизточна част и средиземноморските страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *