Гърция представя на ЕС обновен списък с реформи

Гърция ще представи на ЕС списък с конкретизираните реформи в сферата на икономиката и правосъдието, като се започне от събирането на данъци и подкрепа за бизнеса и се стигне до по-бързата изпълнение на съдебните решения. Това съобщи днес пред журналисти говорителят на правителството Гаврил Сакеларис, коментирайки резултатите от преговорите през изминалата нощ с лидерите от ЕС в Брюксел.

Южната ни съседка ще получи така необходимото финансиране едва след като представи на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) подробен списък с реформи, заяви говорител на гръцкото правителството, в момент, в който страната се стреми да избегне тежка парична криза в рамките на следващите няколко седмици, съобщава БНР.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас проведе среднощни кризисни разговори в Брюксел с високопоставени европейски представители, като след срещата германският канцлер Ангела Меркел посочи, че атинските власти трябва да представят в скоро време пълен набор от икономически реформи, за да може страната да разчита на свежа финансова подкрепа.

На вчерашната среща беше обсъдено, че след като ние представим по-подробен списък с реформи на Еврогрупата, ще можем да разчитаме на замразеното в момента финансиране за гръцката икономика, заяви Сакеларидис, като добави, че Атина очаква бърз напредък при въвеждането на тези предложения.

Според Меркел гръцкият премиер Ципрас е заявил на европейските лидери, че до дни ще изпрати списък с подробни мерки. Този списък с реформи трябва да отиде по-далеч от направените предишни предложения и да покаже, че Гърция планира да постигне целите заложени в настоящата спасителна програма. Надяваме се, че списъкът с реформи ще бъде представен скоро, заяви Ангела Меркел след почти четиричасовите разговори на високо ниво в Брюксел.

Немският канцлер подчерта, че няма да има плащания към Гърция – нито от спасителния фонд на еврозоната, нито от печалбата на ЕЦБ от закупените от нея гръцки облигации, преди обещаните мерки да започнат да бъдат прилагани и не бъдат оценени от гръцките кредитори.

Страната, намираща се в парична ликвидна криза, успя да получи на 20-и февруари одобрение за удължаване с четири месеца на настоящата международна спасителна програма, но сега е необходимо да осигури необходимата финансова помощ, която на този етап все още е замразена, за да се предотврати риска от скорошен фалит.

В тази връзка Съветът на Европейския съюз направи по-рано днес специално изявление, в което се посочва:

„Ние се придържаме напълно към споразумението на Еврогрупата от 20-и февруари. В духа на взаимно доверие всички ние сме ангажирани да се ускори работата и тя да се приключи възможно най-бързо.

В рамките на споразумението на Еврогрупата от 20-и февруари гръцките власти ще имат право на собствени реформи и ще трябва да представят пълен списък на тези конкретни реформи в следващите дни.

Ние отново потвърждаваме практическото споразумение на процеса – политическите преговори, които се проведоха в Брюксел и мисиите за установяване на фактите, които се намират в Атина“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *