Гърция представя план за преструктуриране на дълга

Гърция конкретизира плановете си за решаване на спора за дълга на страната. Новият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в интервю, публикувано в понеделник вечер във Financial Times, че правителството му вече няма да настоява за отписването на дълга в размер на 315 млрд. евро.

Вместо това натоварването ще трябва да стане поносимо чрез серия от замени на дългови облигации. В нея са включени два типа нови облигации.

Единият вид нови облигации е обвързан с номиналния икономически растеж, като те ще заменят спасителните заеми, а вторият тип са „постоянни, безсрочни или вечни облигации“, които ще заменят боновете, които държи в момента Европейската централна банка.

По този начин се избягва нуждата от използването на термина „подстригване на дълга“, който е политически неприемлив в Германия и в други страни кредиторки на Гърция, заяви Варуфакис. От своя страна Гърция ще генерира първичен излишък (с изключение на лихвените плащания) от 1 до 1,5%, дори ако това означава, че лявата партия СИРИЗА няма да може да изпълни всички свои предизборни обещания. Също така се планират мерки срещу укриването на данъци от богатите, „които не са плащали своя справедлив дан по време на шестгодишната криза“.

Обвързване на изплащането на дълга с икономическия ръст предложи вчера иновият икономически министър на Гърция Георгиос Статакис.“Би било добре, ако плащанията са свързани с темпа на растеж: ако има по-голям растеж, плащанията ще са повече“, каза министърът.

Варуфакис очаква трудности при ефективното пресичане на данъчните измами сред олигарсите на Гърция и други богати хора, но обеща: „Ние няма да спрем, докато не успеем. Ако ние паднем заради корпоративните интереси, то ще бъде чест за нас да сме паднали в такава борба“.

Източник, запознат с плана, заяви, че облигациите, които са частна собственост, ще бъдат изключени от преструктурирането на дълга. Тяхната обща сума все още не била изчислена, но по тази точка специалистите в Гърция продължават да работят. Планът не е бил обсъждан засега с представителите на ЕЦБ или с представители на Германия, заяви още източникът.

„Приоритет за нас ще бъде да стигнем до главата на рибата, вместо до опашката ѝ“, каза министърът. Той увери, че правителството няма да се откаже от действия в тази насока, докато не постигне успех, въпреки трудностите.

Министърът коментира и плановете на гръцкото правителство да наеме отново на работа хиляди държавни служители, които бяха съкратени, което притеснява еврозоната Варуфакис припомни, че в последните 5 години е имало масово съкращение в държавния сектор, но проблемът не е в броя на държавните служителите, а „във враг номер едно на държавата, а именно гръцката бюрокрация“.

Варуфакис подчерта, че победата на СИРИЗА на изборите на 25 януари създава възможността да се нанесе удар по изгодната връзка между користните интереси в държавния сектор и користните интереси в частния сектор, което влече надолу креативното мислене, конкуренцията, свободата и демокрацията.

„Каквото и да мислят нашите европейски партньори относно това, че сме радикалната левица, ние имаме сериозно намерение относно извършването на реформите, ние сме сериозни в намерението си да бъдем добри европейци и да слушаме другите. Единственото нещо, от което ние не трябва да отстъпим, е нашето виждане, че настоящата неприложима програма, договорена с гръцките кредитори, трябва да бъде преосмислена от началото“, каза министърът.

До края на месеца подробните предложения ще бъдат представени на партньорите от ЕС, съобщи в интервюто си за вестника Варуфакис. „Ще кажа на нашите партньори, че ние изготвяме микс от първичен излишък и програма за реформи“, каза той. „Аз ще им кажа – помогнете ни да реформираме страната си и ни дайте за тази цел малко финансова свобода, в противен случай ние ще продължим да се задушаваме и ще имаме деформирана, вместо реформирана Гърция“.

Варуфакис и премиерът Алексис Ципрас в момента са на посещение в няколко европейски столици, за да търсят подкрепа за политиката на новото правителство в Атина.След среща в Лондонбританският му колега Джордж Озбърн го призова“да действа отговорно“, като добави, че „също така е важно еврозоната да има по-добър план за работните места и растеж“.

Правителството на Гърция предлага, вместо да се отписва дълга на страната, замяната на държавни облигации за нови. „Ние не искаме номинално отписване на дълга. Нашето предложение е за намаляване на дълга чрез замяната на държавните облигации с нови такива“, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за Financial Times. „Новите облигации ще бъдат емитирани в два вида. Първият тип ще бъде свързан с развитието на икономиката, а вторите ще бъдат без дата за погасяване. Първите ще заменят кредитите, отпуснати на Гърция от страните от еврозоната, а вторият тип ще ги държи Европейската централна банка“. „Предлагаме този вариант вместо „подстригване“ на дълга, против което възразиха Германия и други европейски страни. Наясно сме, че в тези страни е налице скептицизъм към стратегията на новото гръцко правителство по отношение на решаване на проблема с дълга и завършване на политиката на жестоки икономии“. Според Варуфакис европейските партньори трябва да помогнат на новото гръцко правителство да реформира страната и да му дадат известно финансово пространство, за да извърши тези реформи, посочва БГНЕС. „В противен случай Гърция ще продължи да се задушава и ще се превърне в деформирана, вместо в реформирана страна“, каза още той и поясни, че СИРИЗА е единствената гръцка партия, която никога не е била финансирана от олигарсите. Варуфакис съобщи и че кабинетът на Алексис Ципрас планира да започне борба с богатите, които крият данъци, като планира профицит в размер на 1% до 1.5% от брутния вътрешен продукт, даже ако това означава, че правителството на СИРИЗА няма да изпълни предизборните си обещания за социалните разходи.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Gurtsiya-predlaga-obligatsii-sreshtu-dulg/nid-134321.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *