Гърция предупреди за нуждата от ревизия на миграционната политика на ЕС

Гърция обмисля съвместно с Италия, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, да постави въпроса за обща ревизия на миграционната политика на ЕС и на Дъблинското споразумение, информира гръцкият сайт „Репортер“, цитиран от БТА.

Намерението е продиктувано от драматичния ръст на потока от нелегални имигранти по източната морска граница на Гърция. Създаването на преградна стена в северногръцката област Еврос и взривоопасната ситуацията в Близкия изток в разгара на туристическия сезон създават условия за бежански натиск върху гръцките острови в източната част на Егейско море и в района на Додеканезите, допълва изданието.

В материала се казва още, че ежедневните операции по спасяване на нелегални имигранти и даваните човешки жертви от този бежански поток, потвърждавали страховете, изразявани от гръцкото министерство за Егейско море, за растящите размери на този феномен и налагали необходимостта от спешна ревизия на миграционната политика в Европа.

Гръцките власти са обезпокоени, че бежанският натиск върху страната и по-специално върху нейните острови е голям и че свидетелство за това е фактът, че от началото на годината по нейното крайбрежие са били открити 9500 нелегално влезли имигранти, 113 от които са арестувани по обвинение, че участват в канали за незаконен трафик на бежанци, алармира още гръцкият сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *