Гърция приватизира най-големите си пристанища

Гръцкото правителство започва приватизационна програма в най-големите пристанища на страната – записано е в заявление на Министерството на търговското корабоплаване, Егейско море и островна политика, цитирано от кореспондента на РИА Новости в Атина.

Развитието на пристанищата за нас е път, който няма друга алтернатива – пише министър Йоргос Вулгаракис. Отбелязва се, че правителството ще продаде големи пакети акции на стратегически инвеститори и на първо място на международни компании – оператори на пристанища.

Пристанищните работници са категорично против намеренията на правителството и във вторник започна втората за една седмица стачка на докерите, стачката продължава до четвъртък. Протестната акция засегна най-вече Пирея и Солун.

Опозицията яростно критикува действията на правителството. „Имаме работа с печеливши компании. Пристанище Солун през 2007 г. има ръст на печалбите от 200%, Пирея около 75%. А правителството ги разпродава“ – заявил е Алексос Алаванос от представения в парламента Ляво-радикален съюз.

Шефът на федерацията на пристанищните работници на Гърция твърди, че неговият профсъюз твърдо ще противостои на плановете на правителството. „Пристанищата са печеливши и имат възможности за инвестиции и развитие. Ако пристанищата, износът и вносът, бъдат продадени на частни компании, цените в Гърция ще се взривят“.

Правителството възнамерява да продаде акции от двете най-големи гръцки пристанища още през 2008 г. От гледна точка на министрите това ще помогне за снижаване на държавния дълг. Все още не е известно колко големи ще бъдат продадените пакети.

В министерството се отбелязва, че независимите гръцки пристанища вече се конкурират не с другите независими пристанища, а с международни управляващи компании, които са собственици на най-големите терминали. Тези управляващи компании са съсредоточили в ръцете си по-голямата част от световното търсене и в бъдеще тази тенденция ще се запази.

В тези условия приватизацията коренно ще промени дейността на гръцките пристанища, ще способства за по-бързото им преоборудване, развитие на инфраструктурата и ръст на икономическата ефективност.

Корабоплаването е един от стълбовете на гръцката икономика, като пазарната стойност на двете водещи пристанища Пирея и Солун е над един милиард евро. Гръцки собственици контролират 18% от търговските съдове в света по водоизместимост и половината от тонажа, принадлежащ на страните от ЕС. Гръцки компании притежават една пета от световните танкери. Представители на Гърция контролират една четвърт от износа и една четвърт от вноса на най-големия световен пазар – САЩ.

Гръцкото правителство е изчислило, че ако реформите на пристанищата се окажат успешни, постъпленията в икономиката на страната от този сектор ще са ?15 млрд. до 2015, което ще покрие около една трета от текущия търговски дефицит на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *