Гърция разреши производството на медицински канабис

Канадски фармацевтични компании планират инвестиции в отглеждането и продажбата на канабис за медицински цели в Гърция, след като миналата седмица парламентът одобри закона за легализирането му, съобщава Bloomberg.

Намеренията

Канадската Aphria планира да инвестира в отглеждането и производството на канабис за медицински цели в североизточния гръцки район около град Ксанти тази година, твърдят източници на информационната агенция AMNA.

Представители на компанията се срещнаха със заместник-министъра на икономиката и развитието Стергиос Пициорлас миналата седмица, за да обсъдят планираната инвестиция, която се очаква да бъде в размер от 1 млрд. евро и да създаде 450-500 работни места.

Компанията очевидно се надява, че необходимите процедури и министерски решения ще бъдат подписани възможно най-скоро, за да може тя да започне инвестицията преди края на текущата година. Aphria е канадска компания, специализирана в производството на индустриален и медицински канабис, която работи в САЩ, Канада и Германия.

Реакциите

Преди няколко дни парламентът одобри закона за отглеждане и продажбата на медицински продукти, съдържащи канабис, като проправи пътя за привличане на инвестиции в нов и до голяма степен неразработен сектор. Остава да се види дали първоначалният силен интерес ще се превърне в действителна инвестиция и намеренията на заинтересованите страни са дългосрочни.

Проектозаконът не беше подкрепен от водещата опозиционна партия „Нова демокрация“ и от крайнодясната „Златна зора“, докато Комунистическата партия на Гърция поиска той да бъде оттеглен, а Съюзът на центристите изрази резерви. Обяснявайки решението си да гласува против, „Нова демокрация“ заяви, че не е против използването на канабис за медицински цели по принцип, а се противопоставя на проектозакона поради липсата на яснота и лоша подготовка.

Потенциалните инвеститори

Сред тези, които се интересуват от отглеждането на медицински канабис в Гърция, са две от най-големите компании в сектора – Aphria и Canopy Growth. Първата планира през следващите четири години да развие оранжерии с производствен капацитет над 100 тона, създавайки до 500 работни места до 2021 г. Canopy Growth иска да инвестира над 50 млн. евро, първоначално за създаването на 50 хил. дка за отглеждане, които постепенно ще бъдат разширени до 100 хил., което ще доведе до отварянето на 500 до 1000 работни места.

Мащабни са намеренията на Golden Greece Cannabis – те планират създаването на плантация с канабис близо до Солун, както и строителството на завод за фармацевтични продукти. Първоначалните планове на компанията са да инвестира 400 млн. евро, а след две години сумата се очаква да нарасне до 1 млрд. евро, информира capital.bg.

Интерес към инвестиции проявяват още и базираната в Шанхай Europacific Medical, както и холандската HAPA Medical Holding.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *