Гърция слага край на приватизацията

Новото гръцко правителство уволни директорите на Агенцията за приватизация.

„Бяхме помолени да подадем оставки с незабавен ефект“, заяви директорът на ведомството Пашалис Бухорис късно в петък, цитиран от AFP. Искането е дошло от заместник-министъра на финансите Надя Валавани. Тя е обяснила, че няма основание органът (HRADF) да продължава да работи в тази форма, след като програмата за приватизация е била прекратена.

Сред задачите на агенцията се включваха продажбата или развитието на прехвърлените ѝ от гръцката държава активи на частни инвеститори. Като цяло се очакваше приватизацията на държавни активи да донесе в хазната 22 милиарда евро, но досега сумата, която е влязла в бюджета по това перо, възлиза на само около 3 милиарда евро.

Гърция трябваше да приватизира различни фирми и проекти в замяна на финансовата помощ от международните донори. Страната обаче обяви в петък, че прекратява сътрудничеството си с Тройката.

Само през последните няколко дни Гърция отмени няколко приватизационни проекти, сред които и плановете за продажба на 65-процентов дял на доставчика на газ DEPA.

Освен това бяха стопирани продажбите на пристанището в Пирея и ютилити компанията PP. Частичната приватизация на най-голямата гръцка рафинерия Hellenic Petroleum, от която трябваше да се продаде една трета, също е замразена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *