Гърция тества апетита за нейни облигации през 2017 г.

Премиерът Ципрас е на мнение, че Гърция ще успее в скоро време да излезе от седемгодишната икономическа криза и може да бъде включена в стимулиращата програма на ЕЦБ, известна като „количествени улеснения“ още в началото на 2017 година. Той заявява това в интервю за Ройтерс със самочувствието,  че приходите на правителството и туристическите потоци през тази година са били доста силни, което би позволило на БВП на Гърция да нарасне с между 0,2% и 0,4% през периода, което е значително над прогнозата на Евростат, която пък предвиждаще обратното – свиване с 0,3 на сто.

Запитан дали смята, че Атина ще успее да посрещне, или дори да надвиши прогнозата на европейската статистика за растеж от 2,7% през следващата година, той отбеляза, че от началото на годината до сега страната е надвишила предсказанията, като очаква това да стане факт и през 2017 година. Ципрас все пак допълни, че това ще зависи до голяма степен от посланията, изпратени до финансовите пазари и дали ще реализира очакваното завръщане на чуждестранните инвестиции. Той също така заяви, че се надява в рамките на следващите шест месеца Гърция да бъде включена в програмата на Европейската централна банка за „количествени улеснения“ (месечни покупки на активи в еврозоната за 80 млрд. евро), като на този етап неговата страна остава извън нея поради ниския си кредитен рейтинг.

Ако това се случи, след това ние можем да тестваме пазарния апетит за гръцки облигации още през следващата година. Мисля, че ако ние имаме готовност за процедура по емитиране на облигации, това ще представлява силно послание към външните дългови пазари, посочи Ципрас.

В тази връзка той отбеляза, че способността на Гърция да издаде някои облигации през следващата година и след това да се завърне напълно на външните пазари през 2018 година ще зависи до голяма степен от това, дали страната ще получи облекчаване на дълга, дали ще отбележи подобрение на икономическия растеж и дали анализът на ЕЦБ ще покаже, че гръцкият дълг е устойчив.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *