Гърция трябва да събере 15,5 млрд. евро чрез продажба на ДЦК до края на май

Гръцкото правителство, начело с министър-председателя Георгиос Папандреу, трябва да събере до 15,5 млрд. евро чрез продажбата на държавни ценни книжа (ДЦК) до края на май. Това е почти същата сума, както тази на продадените през първото тримесечие на годината държавни облигации, съгласно данни на държавната агенция за дълг на Гърция, предаде Bloomberg.
Новината идва, след като в края на миналата седмица Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) създадоха съвместен план за финансова подкрепа на Гърция, в случай че страната изпадне в невъзможност да изплаща своите задължения. Това донесеуспокоение на дълговите пазари, като доходността и рисковата премия на гръцките ДЦК се понижи.
Много икономисти очакват гръцкото правителство да предложи емисия ДЦК още през тази седмица, като ако тя се окаже неуспешна това може да доведе до втора вълна на фискалната криза в Европа. Гърция ще получи финансова помощ от еврозоната и МВФ само в случай, че не успее да си набави нужните й средства от международните финансови пазари чрез нови емисии ДЦК.
Трудната задача на правителството в Атина сега е да реши дали да прибегне незабавно до нова емисия на ДЦК, за да демонстрира увереност на финансовите пазари, или да изчака, за да види дали лихвите по гръцките облигации няма да се понижат допълнително. Намаляването на доходността на ДЦК означава, че правителството има по-малки разходи за лихви по своите облигации.
Според Георгиос Папандреу лихвата по гръцките ДЦК е прекалено висока, което утежнява допълнително и без това трудното положение на правителството. В края на миналата седмица, дори и след като планът за подкрепана Гърция бе одобрен, доходността на 10-годишните гръцки ДЦК бе 6,19%, което е два пъти над тази на немските облигации, които се считат за най-сигурните в Европа.
През миналата седмица инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира, че Гърция в крайна сметка ще прибегне до 18-месечен заем в размер до 20 млрд. евро, от които МВФ ще предостави около 10 млрд. евро. Планът за подкрепа на Гърция обаче предвижда при необходимост от парични средства за Гърция, по-голямата част от тях да се предоставят от страните от еврозоната.
Гърция трябва да емитира ДЦК за 15,5 млрд. евро през следващите два месеца най-вече заради падежа на дългови книжа за 12 млрд. евро през април и още 8,5 млрд. евро през май. Това са последните емисии ДЦК, които изтичат тази година, но държавата освен това се нуждае всеки месец от 2 млрд. евро, за да покрива бюджетния си дефицит и плащанията си по натрупания дълг.
Това става ясно от плана на правителството за намаляване на бюджетния дефицит от 12,7% от брутния вътрешен продукт през 2009 г. до 3% през 2012 г.
Овладяването на фискалната криза в Гърция е важно заради крехкото доверие на световните финансови пазари, което рухна след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г. То бе разклатено значително и покрай новините за възможния фалит на най-големия дубайски държавен инвестиционен фонд Dubai World в края на ноември 2009 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *