Гърция ще трябва да премахне данъка за сделки с България

Гърция ще трябва да премахне данъка от 26% за сделки със страни с привилегировано данъчен режим като Кипър и България. Това е част от пакета мерки, включени в трета спасителна програма, която до края на тази седмица трябва да бъде гласуванa от гръцкия парламент, предаде Нова тв.

Още на 30 март 2015 г. България е изпратила писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси, в което заявява, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

Сред мерките, които гръцкият парламент трябва да одобри, е и замразяването на праговете на пенсиите до 2021 г. на нивата от 2015 г. Увеличават се с 4% за всяка година – от следващата до 2020 г., данъчните ставки и такси за някои кораби, регистрирани с гръцкото знаме и други, обслужващи гръцки интереси, но плаващи под чужд флаг и се удължава с още четири години (до 2019 г.) специалния налог върху корабни компании. В същото време се освобождава пазара на пастьоризирано мляко и хляб, енергия и газ.

На 20 август Гърция трябва да плати дължимата сума към Европейската централна банка в размер на 3,200 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *