Гърци завладяха родните банки

Капиталите от южната ни съседка продължават нашествието си

250 клона ще имат след сливането ДЗИ банк и Пощенска

Хегемонията на гръцките капитали във финансовия сектор в България вече е факт. След като в петък стана ясно, че гръцката Евробанк И Еф Джи е постигнала споразумение за покупката на 74,26 на сто от капитала на Банка ДЗИ, Гърция вече е инвеститор № 1 в банковата ни система. Общата сума на активите на седемте трезора с гръцко участие у нас (Пощенска банка, „Емпорики“, ОББ, Пиреосбанк, Алфабанк, Национална банка на Гърция и Банка ДЗИ) е почти 8,5 млрд. лева. Съотнесена към сборната сума на банковите активи в България, която е 35,987 млрд., това прави близо 18 процента от всички активи.

След като сделката за ДЗИ банк стане факт, менижърите на Пощенска банка ще имат отново повод да пият шампанско. Вдясно е главният изпълнителен директор на трезора Антъни Хасиотис

Фотоархив „Стандарт“Сделката за ДЗИ банк е на стойност 157,76 млн. евро за две трети от капитала. Това я нарежда сред добре изтъргуваните трезори, коментират финансисти. Извън собствеността на Евробанк остава участието на Банк Аустриа Кредитанщалт, което е 24,83% (по данни на БНБ към 31 март т. г.) и около 0,9% на дребни инвеститори. След финализиране на сделката купувачите възнамеряват да обединят двата трезора „с цел засилване на водещите си позиции в бързоразрастващия се местен пазар“, се казва в съобщение от Българска пощенска банка. С това обединение общата сума на активите на новия трезор ще стане 3,329 млрд. лева, или почти една десета от пазара в този сегмент. По сума на собствения капитал двата трезора, обединени под едно име, ще притежават 341,8 млн. лв., което е около 12 на сто. Все още обаче не се знае какво ще бъде новото име на трезора. Практика е Евробанк И Еф Джи да запазва имената на банките, които придобива. В Румъния (както и в България) например бе запазено името Банкпост, в Полша – Полбанк.

Сливането ще образува нова институция с 250 банкови клона в цялата страна. Все още не се знае какво ще стане с дублиращите се поделения в един и същи град. Окончателното приключване на сделката ще стане след получаването на съответните разрешения от регулативните органи в България, Гърция и Швейцария, което се очаква да се случи до края на 2006 г., съобщават от българската Пощенска банка.

След България, Румъния, Полша и Сърбия, Евробанк купи Юнивърсъл банк в Украйна и Текфенбанк в Турция. Което показва засиленият интерес на гърците към Югоизточна Европа.

По отношение на чуждите инвестиции у нас южната ни съседка заема престижното 8-мо място след Германия (419,4 млн. евро), САЩ (260 млн.), Великобритания (239,2 млн.) и т. н. Данните са от направената сборна статистика на БНБ и обхващат периода 1999-2005 г.

Първата банка, придобита с гръцки капитали, е Обединена българска банка. Тя е и първият български приватизиран трезор. След като не можа да се пребори при първото й предлагане на тезгяха, Националната банка на Гърция я купи при препродажбата й през 2000 г. срещу 207 млн. евро. НБГ придоби 90% от капитала от Булбанк, ЕБВР и още две офшорки (по 12,5% всяка). Една година след това НБГ се сля с Алфабанк, така че в момента ОББ е собственост и на двата трезора. Отделно Алфабанк има свой клон в България.

Друга голяма сделка е препродажбата на българската Евробанк на „Пиреос“. През май м. г. гърците платиха 45 млн. евро на „Петрол холдинг“ за 99,66% от Евробанк. Преди това пък Митко Събев, собственик на холдинга, я купи от словашки инвестиционен фонд.

Валерия СТОЙКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *