Гърци и италианци грабят агнетата ни

Мръвките поскъпват заради съвпадането на католическия и православния Великден

Нашествие от гърци и италианци, които идват на пазар за български агнета, отчитат търговците. Южните ни съседи редовно посещават близките до границата села и градчета, за да се зареждат с наше месо. Купуват го двойно по-евтино, отколкото се предлага в Гърция, твърдят животновъди. Комшиите предпочитали да пазаруват живи агнета. Цената им е по 3,60 лв. на килограм. Тя обаче може да се вдигне, ако гърците и италианците продължат да идват редовно, за да се зареждат с български мръвки, прогнозират търговци. Увеличението на цените се очаква около Великден, защото тази година католическият и православният празник съвпадат.

По това време ще има и наплив от румънци. Те си имат много агнета, но е забранено клането на немаркирани животни в дворовете. Нищо чудно заради чуждата инвазия у нас да има недостиг на агнешко по Великден, прогнозират животновъдите.

Често търговията с български агнета по границата с Гърция става нелегално, съобщи шефът на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Жеко Байчев. Животните, които се купуват, не са маркирани и нямат санитарно свидетелство. Това показала внезапна проверка в едно от депата на кланица в Южна България. Агнетата, които са купени от съответната фирма от дворовете на стопаните, трябва да престоят в кланицата шест дни. Там те се маркират и се правят нужните санитарни разрешителни, обясни д-р Байчев. Едва след това животните могат да отидат за пържоли. Няма ограничения за клане на животни за лична консумация у нас, допълни той.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *