Гърци купиха топтерен на Цариградско за 8,5 млн. евро

Пазарът на терени даде знак, че е жив. След дълга суша, без никакви големи сделки, гръцка компания наруши статуквото. Преди дни “Алфа астика акинита” плати 8,5 млн. евро за топтерен на бул. “Цариградско шосе” в София, близо до хотел “Плиска”.
Парцелът е с площ 2,864 дка и се намира на “първа линия” на булеварда – пред сградата на БАН, в която са институтите по молекулярна биология и по физиология на растенията. От южната страна на имота е бизнес център “Актив”.
“Алфа астика акинита” (в превод от гръцки – “Алфа градски имоти) е дъщерна компания на холдинга “Алфа груп”. Част от него е Алфа банк, която от 1995 г. развива дейност в България. Идеята е върху имота да бъде построена централа на трезора.
Сметките« показват, че гърците са купили терена за 2970 евро/кв. м. По-интересен е другият показател, с който се измерват подобни сделки – цената към 1 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) на обекта. Елините ще изградят 10-етажен билдинг с площ 16 267 кв. м. Това означава, че земята им е излязла по 523 евро на 1 кв. м РЗП.
Много или малко са платили?
През април 2007 г. терен от другата страна на булеварда с площ 6,512 дка бе изтъргуван за 17 млн. евро. Става въпрос за бившия автосервиз “Изток”. Купувач отново бе гръцка компания – “Глобал файнанс”. Земята им излезе по 2610 евро на кв. м. Те планираха да изградят смесен комплекс с 40 000 кв. м РЗП, което означава, че теренът им е излязъл по 425 евро за 1 кв. м РЗП.
Две години по-късно, в разгара на имотната криза, на бул. “Цариградско шосе” се постига по-висока цена за терен. Брокери обясняват сделката с липсата на свободни парцели по “Цариградско шосе” преди разклона за летището. Други посредници търсят логика в профила на купувача – банка, която има дългосрочни цели в България, и не се притеснява да плати цена близо до горната граница на пазара.
“Със сигурност продавачът е направил страхотна сделка. Ако не беше за банкова централа, инвеститорът трудно щеше да си избие парите. Като се прибави строителството, проектирането и инфраструктурата, за да има печалба, той трябва да продава офисите за над 1500 евро на кв. м – нещо трудно в сегашната ситуация”, коментира Страхил Иванов, управител на “Явлена”.
Алфа банк е държала много на собствен имот, тъй като е плащала огромен наем за сградата на пл. “Народно събрание” – от порядъка на 400 хил. евро на година. Източници на “Труд” потвърдиха, че гърците са търсили парцел от доста време. Оглеждали са терени и по бул. “Тодор Александров”. Давали са максимум по 600 евро на 1 кв. м РЗП, затова са били предоволни от сделката на бул. “Цариградско шосе”.
Според брокери това ще остане една от малкото покупки на терени през тази година.
Анализ на “Райфайзен имоти” сочи, че купувачите продължават да са в изчаквателна позиция, дебнат атрактивни оферти и очакват спадът на цените да продължи. На пазара са останали само рисково настроени инвеститори, които виждат дългосрочни възможности да увеличат или подобрят качеството на имотния си портфейл.
Затова броят на сделките с имоти в София се е сринал с 58% за първите шест месеца спрямо същия период на 2008 г. Като динамика пазарът се е върнал на ниво 2005 г, казват от “Райфайзен имоти”.
И Томас Лафчис бе собственик на парцела
Бившият президент на футболен клуб “Левски” Томас Лафчис доскоро бе един от собствениците на апетитния парцел на бул. “Цариградско шосе”.
Холандското дружество “Сентръл юръп груп”, чийто представител е Лафчис, купи терена за 5,5 млн. евро през юни м. г. Продавачи бяха двама израелци.
В “Сентръл юръп груп” акционери са Томас Лафчис, бившият футболист на “Аякс” Чен Ла Линг и холандски лица. Бившият “син” президент и Ла Линг са били съотборници в гръцкия “Панатинайкос”.
Томас Лафчис има няколко проекта в областта на недвижимите имоти в България. Най-големият е на 800 дка до яз. “Искър” – с 250 луксозни къщи и 550 апартамента. Пред “Труд” Лафчис заяви, че проектите са замразени заради кризата.
В края на м. г. “Сентръл юръп груп” са продали терена на бул. “Цариградско шосе” на неизвестната “Мурано ентърпрайс”, в която акционери са две фирми от Вирджинските острови. Преди дни “Мурано” препродадоха имота на “Алфа груп”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *