Гюнтер Йотингер кани наши експерти на среща за енергийния борд

Създаването на енергиен борд намери подкрепа и в лицето на ресорния еврокомисар Гюнтер Йотингер. Той е поканил български експерти за разговори по темата в Европейската комисия. Целта на предстоящите разговори е да се очертаят конкретни мерки за стабилизиране на сектора. Йотингер е изразил подкрепата си за борда по време на вчерашната си среща със служебния вицепремиер Екатерина Захариева и министъра на икономиката Васил Щонов.

Захариева е подчертала нуждата от спешни реформи в сектора, но отново не е казала точно какво ще предприеме кабинетът „Близнашки“. Добра основа обаче били препоръките на Световната банка и Европейската комисия от миналата година, които бяха свалени от сайта на икономическото министерство от бившия министър Драгомир Стойнев. Впоследствие, преди седмица, те отново бяха качени на интернет страницата на ведомството. Част от тях препоръчват създаването на независим енергиен регулатор, спешна модернизация на старите тецове и закриване на Българския енергиен холдинг.

Обсъдена е била и темата за рисковете пред страната ни при евентуално спиране на доставките на природен газ заради обтегнатите отношения Русия – Украйна. Според Захариева, ако се стигне до този сценарий, България ще губи по 400 милиона лева на месец. Затова страната ни трябвало да се съсредоточи върху спешното изграждане на газовата връзка с Гърция. Йотингер обаче не смята, че може да се стигне до такъв вариант. Той е поддържал постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

От съобщенията на двата пресофиса на Екатерина Захариева става ясно, че е бил обсъждан и проектът „Южен поток“. Според информацията Гюнтер Йотингер отново е заявил, че подкрепя проекта, но ако бъде съобразен с европейските правила. Няма коментар по увеличението на капитала на проектната компания „Южен поток България“. Въпреки нареждането на министър Щонов дружеството вдигна капитала си с 282 милиона лева, като половината от тях – 191 милиона лева, са внесени от българска страна. От проектната компания заявиха, че работите по проекта са от предварителен характер и са в унисон с европрепоръките. Иначе действията по самия проект „Южен поток“ били спрени. Не се посочва защо след като работата по проекта е замразена, компанията се нуждае от увеличаване на капитала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *